9 saveta kako da održavate zdravlje i higijenu psećih očiju…

Pojedine rase pasa mogu da pate od bolesti očiju odnosno mnogim peima suze očei, pa je njima s vremena na vreme potreban pregled i čišćenje očiju.

Redovnim pregledima na vreme ćete uočiti suzenje, zamagljenost ili upalu oka koja može ukazati na neki ozbiljniji zdravstveni problem.

Evo nekoliko saveta kako da održavate zdravlje i higijenu psećih očiju…

1. U dobro osvetljenoj prostoriji pregledajte oči psa. Trebale bi biti bistre, a zenice bele i jednake veličine, bez tragova oštećenja ili krmelja u uglovima oka.

2. Palcem nežno prođite po donjem kapku i pogledajte unutrašnjost kapka. Trebalo bi biti ružičasta, a ne crvena ili bela.

3. Ovo su znakovi da nešto nije u redu sa jednim ili oba pseća oka:

– krmelji
– suzenje
– zatvoreno oko (oči)
– zamagljene oči ili oči koje su promenile boju
– vidljiv je treći kapak
– nejednake zenice

4. Nežno obrišite oči mokrom krpom kako bi psa rešili krpelja ili sekreta iz oka. Brišite prema spolja iz ugla oka i budite pažljivi da ne dirate očne jabučice. Ako vaš pas konstantno pati od sekreta iz očiju, posetite veterinara. Moguće je da ima infekciju.

5. Dugodlake vrste psa mogu imati oštećenje oka ako im se ne šiša dlaka na području oko očiju. Makazama odsecite dlaku na tom području kako ona ne bi ometala pseći vid i kako bi sprečili dlake da ulaze u oko i ozlede ga.

6. Mnogi psi vole otvoren put, vetar u krznu i redovno guraju glavu kroz prozor, ali insekt ili prašina mogu tako dospeti u oko i povrediti ga. Vetar može isušiti oči psa i izazvati iritaciju i infekciju. Uvek držite prozor samo na pola otvoren, kako bi pas imao dovoljno vazduha bez da gura glavu kroz prozor.

7. Istražite da li vaš pas ima sklonosti ka bolestima oka, kao što je galukom ili progresivna retinalna atrofija. Jednom godišnje odvedite psa na pregled kod veterinara, ali ako znate da vrsta vašeg psa ima nasledne probleme sa očima to je važna mera predostrožnosti.

8. Posmatrajte govor tela vašeg psa. Trljanje očiju šapom može biti znak za potencijalne probleme.

9. Najčešći problemi sa očima kod pasa:

konjuktivitis
suve oči
epifora ili suzno oko
glaukom
progresivna retinalna atrofija
“Trešnjino oko”
ektropija
entropija

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *