8 razloga zbog kojih vaše dete treba da ima psa…

Osim što će naučiti neke važne životne lekcije, dete sa psom može da izgradi pravi prijateljski odnos.

Povećan imunitet na alergije i astmu
Mnoge studije pokazale su da deca uz psa teže razvijaju sklonost prema alergijama i astmi. Ako su sa njima u kontaktu pre nego što napune godinu, mogu razviti vrlo snažan imuni sistem.

Vežba i igra
Psima je potrebna igra i fizička aktivnost. Na taj način i mališani ostaju u formi. Generalno, porodice koje imaju pse provode više vremena van kuće. Deca nauče važnu lekciju da su fizičke vežbe veoma bitne za njihovo zdravlje.

Opuštenost
Pas pozitivno utiče na psihu dece i odraslih. Deca znaju da budu opuštenija u društvu svog psa nego u društvu drugih ljudi. Oni se okreću njima kada su tužni, besni ili uznemireni. Psi unose mir u dečje duše tako što im pružaju bezuslovnu ljubav.

dete i poas

Oslobađanje stresa
Psi su sjajni kada je u pitanju oslobađanje od stresa. Oni terapeutski mogu da deluju na celu porodicu – nikad ne odgovaraju i ne dele vam nepotrebne savete.

Čitanje
Deca često znaju da čitaju naglas pred ljubimcima zato što se pred njima osećaju manje nelagodno nego prema starijima. Oni ih ne ispravljaju, ne osuđuju i ne teraju ih da čitaju ponovo.Vežba je ključna: što više čitaju, tečnije će se izražavati.

Posledice
Deca uz psa nauče ponešto i o posledicama svojih postupaka. Ako ne šetaju psa on će se upiškiti i ukakiti, ako ga ne hrane saznaće da on može uginuti. Ako ignorišu psa, on će biti tužan…

Posvećenost
Odgajanje ljubimca zahteva veliku posvećenost. Oni nisu igračke koje mogu zapostaviti kada im dosade. Treba ih hraniti, čistiti, trenirati ih. Deca iz toga puno nauče o posvećenosti i istrajnosti.

Disciplina
Ako imaju psa u kući, mališani ih uče različitim komandama i odvajaju puno vremena trenirajući ih. Naučno je dokazano da se oni uz ljubimce nauče disciplini. Mnogo je dobrih razloga zbog kojih treba imati kućnog ljubimca. Puno životnih lekcija deca nauče iz odnosa prema njima.