8 razloga zašto pas hrče

Neke rase pasa grču više od drugih. Procenjuje se da je više od polovine pasa na svetu gojazno, a dodatni tkivo u njihovim grlima, takođe može blokirati disajne puteve

I dok hrkanje kod nekih pasa može biti sasvim uobičajeno, kod nekih drugih može biti rani znak da nešto nije u redu. I psima je, baš kao i ljudima, potreban kvalitetan san, a ako hrkanje postane dosledno te počne buditi vašeg psa iz dubokog sna, vreme je da ga odvedete kod veterinara.

Dobra je vest što je mnoge od ovih problema lako ispraviti. Donosimo nekoliko potencijalnih uzroka za hrkanje vašeg psa.

1. Ometanje

Ako se u nosu ili grlu vašeg psa nešto zaglavi, to može blokirati normalno disanje te uzrokovati hrkanje.

2. Anatomija

Neke pasmine su sklonije hrkanju od drugih. Psi sa vrlo kratkim nosevima, poput mopsa ilo buldoga, imaju veću verovatnoću za takve probleme. Možda i dalje želite zakazati pregled kod veterinara, kako biste bili sigurni da stanje ne traži medicinsku ili hiruršku intervenciju.

3. Alergije

I psi mogu razviti alergije na mnoge stvari, uključujući prašinu, polen, parfeme i druge kućne ljubimce, a sve to može dovesti do sužavanja disajnih puteva i hrkanja.

4. Gojaznost

Procenjuje se da je više od polovine pasa na svetu gojazno, a dodatno tkivo u njihovim grlima, takođe može blokirati disajne puteve.

5. Lekovi

Određeni lekovi, kao što su tablete protiv bolova, za opuštanje mišića ili smirenje, mogu opustiti vašeg psa toliko, da mu “popuste” i mišići u grlu, koji tako mogu izazvati hrkanje.

6. Dentalni problemi

O čemu god da se radi, bitno je da se na vreme počne lečiti, jer se infekcija može proširiti po celom telu vašeg ljubimca i uzrokovati puno ozbiljnije probleme.

7. Dim

Treba li vam još jedan razlog za ostavljanje cigareta? Pasivno pušenje može oštetiti disajni sistem kod životinja, što može dovesti do astme, bronhitisa i hrkanja.

8. Položaj spavanja

Samo način na koji vaš pas spava, može izazvati hrkanje. Za pse koji spavaju na leđima, veća je verovatnoća da će hrkati, od onih koji spavaju sklupčani ili na stomaku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *