8 odgovora na pitanja zašto pas radi ovo ili ono

Mnogde stvari koje pas radi nama nisu logične, ali njemu su sasvim uobičajene. Kao iskusni vlasnici pasa, ali i kao novi, sugurno se baš jednom zapitate  zašto pas radi ovo ili ono. Kako bismo vam olakšali  pročitajte najčešće postavljena pitanja zašto pas?

Zaško pas liže svoje rane? 

Poznato je da rane kod pasa zarastaju pre nego rane kod ostalih domaćih životinja. Pas liže svoje rane kad se povredi kako ne bi došlo do infekcije. U pljuvački psa nalaze se sastojci (karbonati, natrijum, globulin) koji osvežavaju ranu, dezinfikuje je, suše i tako ubrzavaju zarastanje.

Zašto pas jede travu?

Poznato je da se pas nekada isključivo hranio mesom životinja koje je ulovio.

Danas se pas kao kućni ljubimac uglavnom hrani sa 1/3 mesa i 2/3 ostalih proizvoda. Primećujemo da pas jede travu ali ne svaku već tzv. pasju travu.

Kada jede travu olakšava probavu. Kada se pas čisti, često proguta i nešto dlaka koje mu ostanu u želucu. Trava mu pomaže da dlaku lakše povrati. Sama trava takođe pospešuje funkcije creva i želuca te u telo unosi i potrebnu dozu vitamina.

Zašto pas zakopava hranu?
Kada pas raspolaže sa većom količinom hrane, zbog straha da je sutra možda neće imati, zakopava je u zemlju ili pesak. To u prirodi rade šakali i vukovi. Ta hrana psu ne služi samo kao rezerva, nego zakopano meso i druga hrana zbog vlage u zemlji sazri i fermentira. Na taj način hrana postaje ukusnija i lakše svarljiva.

Zašto kada jedan pas počne da laje to čine i drugi psi? 
Poznato je da je nekada pas živeo u čoporu i da je društvena životinja. Prilikom zbližavanja čoveka i psa društvenost prema drugim psima je oslabila. Postao je privržen svom vlasniku kojeg doživljava kao vođu čopora.

Naravno, ne zaboravlja svoje poreklo. U psu se bude uspomene na čopor, na noćno zavijanje (danas samo kod vukova i šakala). Ako pas najavi neku promenu u svojoj okolini isto urade (počnu da laju ) svi psi u komšiluku, bez obzira na to što je kod njih sve mirno. To je odraz njihove uzajamne brige i pomoći u spomen nekadašnjeg zajedništva u čoporu, iako bi se u međusobnom susretu sigurno potukli.

Zašto psi trče za kolima?
Svako od nas imao je priliku da vidi psa kako trči za automobilom i želi da ga stigne ili ugrize, a kad mu to ne uspe, s repom među nogama vraća se nazad u svoje dvorište. To je refleks prastarog načina lova koji je bio pasja potreba: da ugrize divljač, zadavi je i time pribavi plen za sebe i gospodara. Nos mu ukazuje da je auto stroj od gvožđa, oči i razum mu kazuju da je njegov trk uzaludan. Pas se ponaša nagonski.

Zašto psi prednjim i zadnjim nogama grebu po zemlji?
Vukovi na svojim stazama a posebno na raskrsnicama zadnjim nogama grebu po zemlji te na taj način ostavljaju znakove raspoznavanja, kao orijentaciju za čopor koji ih sledi. Na isti način psi obeležavaju svoj teren da bi iza njih ostao bilo kakav trag. Namena tih tragova je da upozori i obavesti ostale pse da je tuda prošao te da računaju na susret s njim.

Zašto se pas vrti u krug pre nego što legne? 
Iz iskustva znamo da svaki pas pre spavanja više puta kruži oko kreveta, pa tek odnda legne. To čini u kućici, u stanu ili na livadi. Tu pojavu je pas nasledio od predaka koji su birali ležajeve u kakvoj udolini kako bi se što ugodnije smestili. Mnogi nagonski postupci današnjeg psa podsećaju na instinktivne (nagonske) radnje njegovih predaka koje su morali da koriste da bi opstali.

Zašto pas dahće? 
Pas se ne znoji i dahtanjem, otvorenih usta i isplaženim jezikom se rashlađuje, odnosno reguliše temperaturu tela. Normalna temperatura psa je 38,5 C.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *