8 najstarijih rasa pasa

Pripitomljavanje pasa prema mnogim istraživanjima počelo je pre više od 15000 godina. Iako postoje brojne teorije o poreklu psa smatra se da je umnožavanje rasa fenomen koji je nastao neznatno posle njegovog pripitomljavanja. Iako naučnici i dalje tragaju za odgovorom koja je rasa psa najstarija nekoliko rasa se često svrstava među najstarije rase poznate čoveku:

saluki
Saluki hrt

Drevna rasa egzotičnog i elegantnog izgleda, poznat je i kao hrt gazela. Navodi se da se slike psa nalik na saluki mogu naći i u grobnicama egipatskih faraona. Pretpostavlja se da je ime dobio po gradu Saluki u Jemenu, a možda i po gradići Seleukija u starom grčkom carstvu. Ova rasa objedinjuje snagu, gracioznost i okretnost.

faraonski pas
Faronski pas

Za ovu rasu mnogi tvrde da je prva pripitomljena rasa, jer je vrlo sličan psima čije su predstave uklesane na zidovima faraonskih grobnica i staroegipatskim umetničkim delima još 4000 godina p.n.e. Ova rasa je danas nacionalni pas Malte,a pretopstavlja se da su Faraonskog pasa na ovo ostrvo doneli Feničani. Prvi put su uvezeni u Veliku Britaniju 1920. godine, a rasa je priznata 1968. godine.

basenji
Basenji

Poznat kao pas koji ne laje, spada u jednu od najstarijih rasa. Poreklom je iz centralne Afrike potomak starih afričkih pariah pasa. Basenji je pas nešto nižega rasta, kratke oštre dlake u riđoj, beloj boji i crnoj boji. Čvrste građe, dugih nogu kratkog trupa i visoko postavljenog repa koji je najčešće uvija u jedan ili dva prstena. Prve primerke basenjija u Evropu su doneli Englezi 1930.

hrt sa ibice
Hrt sa Ibice

Ova rasa potiče sa balerskih ostrva – Majorka, Ibica, Minorka i Formentera, gde su poznati pod prvobitnim imenom „Ca Eivisec“. Postoji više o teorija o dolasku ove rase na ostrva. Jedna navodi da su ih doneli Feničani, druga Kartaginjani ili Rimljani. Ovog psa, koji važi za vrsnog lovca, često opisuju kao tipičnog predstavnika jedne od najstarijih, a još postojećih rasa. Veruje se da prvi prikazi ovih pasa datiraju iz vremena starog Egipta, a predstavljeni su i u muzejskim postavkama, čime se potvrđuje postojanje ove rase od 3400 g.p.n.e.

borzoi
Ruski hrt -Barzoj

Pas aristokratskog držanja svilenkaste i lepršave dlake poznat i kao carski pas. Iako na prvi pogled možda deluje krhko ovaj pas je izuzetno snažan i brz. Još od 17. veka u Rusiji je gajen i korišćen u lovu na vukove, srndaće i medvede tokom najsurovijih ruskih zima, a i danas važi za izuzetnog lovca munjevite brzine, sposoban da savlada plen za tren oka.

peruanski inka pas
Peruanski Inka golokoži pas

Elegantan i vitak pas, čiji izgled odražava brzinu, snagu i sklad. Postoji nekoliko teorija o poreklu ove rase. Međutim pored svih pretpostavki postoje značajni dokazi, na kojima su psi ovakvog izgleda pronađeni na brojnim crtežima koji datiraju iz vremena pre Inka . Pse ove neobične rase opisuju kao prijatne pse i koji retko laju. Lagano se kreću kao da su bez težine. Ako su umorni koža im postane ružičasta.

meksicki golokozi pas
Meksički golokoži pas ili Xoloitzcuintle

Jedna od najstarijih rasa na svetu. Smatra se da je ova rasa na tlu srednje Amerike prisutna od vremena pre Asteka. Navodi se da su ove pse koristili i kao hranu, a kasnije su smatrani za ovozemaljskog predstavnika boga „Xolotl“, po kome je rasa i dobila ime. Prema legendu uloga ovog psa bila je da prati duše umrlih do njihovog večnog mira.

novogvinejski pevajuci pas
Novogvinejski pevajući pas

Jedna od najređih rasa na svetu spada u vrstu divljeg psa poreklom sa Papua Nove Gvineje. Ime su dobili zbog svog karakterističnog zavijanja nalik pjevanju. Opisuju ih kao vema izdržljive i otporne pse koju su odlični lovci. Pojedini izvori navode da su o ovoj rasi pisali istraživači još u 19 veku . Rasa novogvinejski pevajući pas danas broji svega stotinak primeraka.

Izvor: Njuška.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *