8 koraka uz pomoć kojih će pudla biti zdrava i vesela

Pudle su divni, inteligentni likovi koji napreduju samo ako im se pruži puno ljubavi i pažnje. Tada vas nikad neće izneveriti i uvek će biti na strani svojih vlasnika.

One su veseli mali psi koji se dobro snalaze u svojim tinejdžerskim godinama, ali isto tako su predivne kada stignu u pozne godine. Ukoliko se dobro brine o njima i kada se preventivno vode kod veterinara mogu da dožive duboku starost.

Briga o pudli znači da joj treba što više pružati pažnju, ali i imati finansijsku sposobnost kako bi joj se obezbedili odlični uslovi za sve njene potrebe, poput četkanja, zdravstvene zaštite u starosti, i preventivnih tretmana.

670px-Care-for-a-Toy-Poodle-Step-1-Version-3

Koraci

Hrana
Izaberite hranu formulisanu za uzrast vašeg psa. U zavisnosti od njihove starosti, psi zahtevaju različite nivoe proteina, kalorija i ostalih hranljivih sastojaka. Postoje različite vrste hrane za pse, od formule za za štence, odrasle pse i stare pse.

Štencima je potreban viši nivo proteina zbog razvoja mišića, više kalorija za pravilan rast, kalcijuma za zdrave kosti. Ako je vaša pudlica štene ispod 12 meseci starosti, obavezno joj uzimajte specijalizovanu hranu za dizajnitanu za štence. Na kesama obično piše “hrana za štence” ili ” hrana za rast”.

Odaberite hrana za štence koja je namenjena samo za pudle. Jer što je manja veličina granule lakše će sitnim zubima moći da je izgrize.

Odrasli psi: Kada vaš pas dostigne oko 12 meseci starosti, počnite da ga hranite sa formulom za odrasle pse. Sa njom možete da je hranite do njihove sedme godine. Ove namirnice su nutritivno uravnotežene i obezbeđuju prehrambene potrebe odraslog psa.

Stariji psi: U kategoruju starijih pasa spadaju pudle sa navršenih 7 godina. Tada se prebaciju na specijalizovanu hranu za taj utrast. Ta hrana sadrži smanjen nivo minerala kao što su fosfati zbog rada bubrega. Prelaskom na ovu vrstu hrane možete pomoći u zaštiti bubrežne funkcije vašeg ljubimca.

nega

Odabir hrane

Izaberite pravu hranu za vašeg psa. Opcije za ishranu su potpuno suva ishrana (često poznata kao granule) ili mokra ishrana konzervirane hrane sa dodatkom keksa. Suve namirnice su zdravije za zube psa, jer žvakanje pomaže da zubi ostanu čisti. Vet hrana može biti privlačna za pudle, ali je lepljiva pa ako se duže koristi može da podstakne stvaranje plaka.

Koliko obroka

Raspored učestalost hranjenja u zavisnosti od starosti vašeg psa. Štene ima manji stomak, pa je opšte pravilo da ima 4 obroka dnevno do 3 meseca starosti; 3 obroka dnevno do 6 meseci starosti; 2 obroka dnevno od 6 meseci.

Odrasli psi dva obroka dnevno.

Podrazumeva se da uvek ima svežu vodu u činiji.

Održavanje dlake:

Može da bude veoma zahtevno. Najbolje je da to poverite grumeru, uz svakodnenvo četkanje psa kod kuće.

nega1

Čupkanje dlaka iz ušiju

Ovde ćete imati posla, pudle imaju tendenciju da imaju veoma dlakave ušne kanale. Dogovorite se sa veterinarom da se odredi odgovarajući raspored čupanja dlake.
Mišljenja stručnjaka ‘variraju o tome da li ili ne čupkati dlake iz uha. Argument za čupkanje je taj da omogućava bolju cirkulaciju vazduha i time smanjuje šanse za infekcije uha. Neki međutim tvrde da čupkanje možete doprineti samo da se uši upale.

Zubi

Preporučuje se da se zbog kamenca koristi dečju četkicu za zube. Pudle su poznate po tome što imaju kamenac. Zbog toga se kod nekih javlja neprijatan zadah. Koristite pseću pastu za zube. Nikada ne koristite ljudsku pastu za zube, jer ako je pas proguta može da dobije stomačne probleme.

nega3

Zdravlje
Ne treba da vam govorimo koliko je važano voditi računa o zdravlju pudle. Stoga kontrole kod veterinara su nešto što se podrazumeva.

Obuka:
Trenirajte vašeg psa da sedne i ostane u sedećem položaju. Pudle su veoma inteligentni i vole mentalnu stimulaciju. Svaki put kada hranite svog psa, dajte mu komandu da sedi u tom položaju pre nego što njegova hrana stigne u činiju. Govoreći ove komande svaki put zapravo trenirate psa da sedne, a pri tome ga ne nagrađujete poslasticama, on će naučiti ovu omandu i neće očekivati nagradu za to što je uradio.

nega4

Trenirajte vašeg psa da dođe kada ga pozovete. Kada ste kod kuće, zovite ga nekoliko puta i kada dođe i odazove se dajte mu nagradicu. Kasnije nećete imati problema na ulici.

Učite ga da se zabavlja sam, jer su pudle veoma vezane za vlasnike, pa kada ostanu same kod kuće postaju anksiozne. Trening je jednostavan, naučite psa da bude u drugoj prostoriji, dok vi nešto obavljate po kući.

Igrajte se sa svojim psom svaki dan.Pudle napreduju na mentalnom nivou uz pomoć igre, pa odvojite bar pola sata dnevno za te aktivnosti.

Sve u svemu, ako imate pudlu, izabrali ste pravog psa i uživajte u njemu 🙂

Ostavite odgovor