7 pravila uz pomoć kojih ćete psu produžiti život i do 3 godine

Većina pasa živi između 10 do 15 godina ukoliko im se pruži dovoljno pažnje te pravilna nega. Uz određena pravila životni vek svog kućnog ljubimca možete produžiti i do 3 godine, a u nastavku teksta saznajte kojih se to rutina treba držati

1. Pružite psu dovoljno fizičke aktivnosti i igre
Psima su fizička aktivnost i kretanje jednako potrebni kao i ljudima. Idealno bi bilo da svome mezimcu svaki dan omogućite sat vremena fizičke aktivnosti tokom kojih će se pas istrčavati te igrati, bilo da mu vi, na primer, bacate lopticu ili da se igra sa drugim psima. Fizička aktivnost ne mora biti organizovana poput rutine, već je dovoljno da pas trči i istražuje ono što ga u tom trenutku zanima.

Osim za održavanje fizičkog zdravlja i pravilne telesne težine, igranje s drugim psima pomaže da vaš ljubimac bude i emotivno zadovoljan. Većina pasa uživa u međusobnoj igri, zato što češće pustite svog dlakavca da gušta u društvu pripadnika svoje vrste.

2. Pružite psu dovoljno vremena za odmor
Uz dovoljno fizičke aktivnost, pas treba imati i dovoljno vremena za odmor i opuštanje. Iako su izrazito društvena bića vezana za ljude, psi žele da imaju i svoje vreme koje će provesti sami. Omogućite svom ljubimcu barem sat vremena odmora svaki dan i ne prisiljavajte ga na aktivnosti ako nije zainteresovan.

Kako bi pas što više bio lišen osećaja stresa i teskoba, omogućite mu, koliko je god to moguće, normalan dnevni ritam. Naime, životinje su bića rutine i najsrećnija su kada imaju određeni dnevni raspored. Zato, držite se dnevne rutine vašeg psa (na primer, šetnje i obroci u isto vreme dana) što je više moguće.

3. Održavajte zdravu telesnu težinu psa
Psi su poznati po svojoj ljubavi prema hrani zbog čega pažljivo treba kontrolisati količinu hrane koju će vaš dlakavi proždrljivac svakodnevno pojesti. Gojaznost im naročito preti ako jedu puno masne ljudske hrane, ali i ako jedu previše pseće hrane, a ne kreću se dovoljno.

Konstantno održavanje zdrave telesne težine jedan je od načina kojim psu možete produžiti život. To ćete najlakši postići tako da ljubimcu svaki dan dajete istu količinu hrane.

4. Vodite psa redovno na preglede i vakcinacije kod veterinara
Redovnim pregledima kod veterinara mogu na vreme da se otkriju bolesti i zdravstveni problemi koi se sa uspehom leče. Isto važi i za vakcinacu koja psu može spasiti život. Psa kod vererinata treba da vodite barem jednom godišnje kada je pas potpuno odrastao te dva do četiri godišnje kada je štene.

5. Održavajte higijenu zuba
Truljenje zuba kod pasa je vrlo uobičajena pojava, ali i opasan zdravstveni problem zato jer ne stvara samo dentalne poteškoće već truljenje zuba može izazvati infekcije u celom telu, naročito u području srca i bubrega.

Većina pasa neće imati savršene zube i sveži dah poput ljudi, ali uz pravilnu ishranu i dodatke ishrani koji čiste zube, oni će se održavati maksimalno čistim i zdravim. Ukoliko se na zubima psa nataloži velika količina plaka, najbolje je otići kod veterinara da ga očisti.

6. kastrirajte i sterilišite ljubimca
Kastracija i sterilizacija može psu da produži život od 1 do 3 godine. Kastrirani mužjaci ne mogu oboleti od raka testisa i ređe imaju problema sa prostatom. Sterilisane ženke puno ređe oboljevaju od tumora mlečnih žlezda te ne mogu dobiti potencijalnu fatalnu infekciju utrobe. Osim toga, sve udruženja za zaštitu životinja savetuju kastriranje i sterilisanje pasa.

7. Hranite psa samo psećom hranom
Povremeno psu možete dati svežeg povrća, ali to bi trebalo da bude sve od ljudske hrane što će vaš kućni ljubimac jesti. Ljudska hrana uglavnom je preteška i premasna za psa, a kada jednom omasti brk ostacima od vašeg ručka, uvek će ih želeti te vam neće dati mira dok jedete.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *