Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

6 stvari koje ukazuju da je vaš pas gojazan

Višak kilograma je danas jedna od vodećih bolesti modernog sveta, bez obzira na to jesu li u pitanju ljudi ili psi. Ako ste vlasnik psa i želite da saznate da li vaš mezima mora da dijetu, postoji nekoliko načina da ti saznate…

Rebra

Ako psu bez problema možete napipati rebra, nemate razloga za brigu. Vaš pas nije predebeo.

Struk

Kad stanete iznad svog psa, morate videti široka prsa koja se zatim sužavaju u struk. Ako pas nema struk, to znači da mu je dojeta neophodna.

Foto:Profimedia

Lična higijena

Ako pas ne može da se lizne odnosno da uradi sopstvenu ličnu higijenu (spustiti glavu među zadnje noge), to je prilično dobar znak da ga muči višak kilograma.

Disanje

Ukoliko se pas muči kad diše ili vam se čini da dosta dahće, a napolju nije preterano toplo, verovatno ga muči višak kilograma. Naravno, kad su u pitanju poteškoće s disanjem, valja posetiti veterinara.

Kretanje

Ako se pas teško kreće ili mu nije lako da ustane ili da legne to može biti znak problema s kilogramima, ali tek kad isključite ostale zdravstvene probleme.

Zatvor

Psi, baš kao i ljudi, mogu imati problema sa varenjem. Možda vaš pas nije predebeo, već ga muči zatvor ili nadutost. U slučaju takvih problema, razgovarajte sa veterinarom o mogućoj promeni ishrane svog ljubimca, kao i povećanju dnevne aktivnosti.