5 saveta uz pomoć kojih će vaš pas imati zdrav i dug život

Svim vlasnicima ljubimaca zajednička je jedna stvar – želja da njihov ljubimac živi što duže i zdravije. Kako bi to omogućili svom ljubimcu, predlažemo vam nekoliko saveta.

 

1. Hranite ga kvalitetno

Ljubimci koji se hrane kvalitetnom hranom imaju zdravu kožu i sjajnu dlaku. Takođe, kvalitetna ishrana pomaže u jačanju imuniteta vašeg ljubimca, održava creva zdravim, može da pomogne u povećanju njihove mentalne oštrine, održi mišiće i zglobove zdravim…

2. Neka bude mršav

Gojazni kućni ljubimci izloženi su brojnim zdravstvenim rizicima. Gojaznost se u poslednje vreme našla na prvom mestu zdravstvenih problema naših krznenih prijatelja, a istraživanja su pokazala kako ona može da skrati životni vek psa ili mačke za čak 2 godine. Takođe, tu su i bolesti srca i zglobova pa dijabetes, što svakako ne želite.

3. Redovno ga vodite kod veterinara

Svi kućni ljubimci, zahtevaju redovnu veterinarsku njegu. Rutinski pregled kod veterinara može da otkrije zdravstvene probleme kojih uopšte niste svesni. U većini slučajeva, rana dijagnoza poboljšava izglede za uspešno lečenje.

 

Takođe, rana dijagnoza biće manje skupa za vas, nego onda kad je bolest već uznapredovala i zahteva ozbiljno lečenje.

4. Održavajte mu usta čistim

Bolesti zuba i ostali oralni zdravstveni problemi, mogu da uzrokuju veliku bol vašem ljubimcu, zbog čega bi on mogao teško ili uopšte da ne jede. Ako se ne leče, ovi problemi mogu dovesti i do bolesti srca i bubrega. Osim redovnih specijalizovanih pregleda, i vi sami možete da četkate zube vašem ljubimcu kod kuće. Ako on nije veliki fan četkice za zube, postoje i druge alternative, kao što su npr. posebne poslastice i igračke. Posavetujte se s veterinarom.

5. Nemojte mu dopustiti da luta bez nadzora

Iako se često čini kao da mu tako činite uslugu, lutanjem bez nadzora vaš ljubimac izložen je brojnim opasnostima, uključujući grabljivice i saobraćajne nesreće, otrove itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *