5 razloga zašto pas kopa rupe

Šta je to tako interesantno i zašto pojedini psi umesto da se vitlaju da drugim psima, do iznemoglosti kopaju rupe. Ljudi koji žive u kućama znaju da ovo uopšte nije zabavno, jer takvi psi znaju da prekopaju i celo dvorište.

Zbog čega uopšte vaš pas obožava da kopa rupe? Dajemo vam pet najčešćih razloga:

 Foto: Flickr.com/Sandor Weisz

1. Zabava

Šape vašeg psa su “dizajnirane” za kopanje, pa je i logično da ih koriste za to. Pritom im kopanje dođe kao neka vrsta zabave, dok pojedine vlasnike može vrlo da iritira.

psi-kopaju

2. Oslobađanje od dosade i stresa

Kopanje pomaže psu da oslobodi višak energije, da se reši dosade kada vlasnik recimo ne može da mu posveti dovoljno pažnje. Kopanje može biti i znak stresa, koji je prouzrokovan manjkom vežbi, šetnje ili mentalne stimulacije.

3. Pseći projekat

Kopanje se može smatrati psećim projektom “uradi sam”. On gradi svoju kućicu, mesto u koje bi mogao da se privremeno sakrije ako mu je hladno ili ako se krije od nečega.

4. Plen

Imate krtice ili poljskog miša u dvorištu i pritom psa koji želi da se dokopa ovog plena. Nemojte se iznenaditi ukoliko se vaše dvorište od toliko “rupa” pretvori u švajcarski sir.

5. Bekstvo iz dvorišta

Ukoliko živite u kući, vašem psu će dosaditi dvorište, pa će želeti da istraži i šta to ima van dvorišta. Neki psi često iskopaju rupu kod ograde kako bi izašli napolje, pojeli nešto, pronašli novo društvo i vratili se u topli dom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *