5 načina da ublažite alergiju kod psa

Proleće je divno godišnje doba, ali ono sa sobom donosi i mnoge alergene koji utiču i na nas i naše ljubimce. Razlog tome je što se priroda budi, pa samim tim je i najveća koncentracija polena u ovo doba godine.

Doktor veterine Patrick Mahanei, savetuje kako možete lečiti alergije vašeg psa ovog proleća.

1. ODVEDITE PSA KOD VETERINARA
S obzirom na to da u proleće ima mnogo preduslova za pojavu alergije, najbolje bi bilo da psa odvedete kod veterinara, ukoliko primetite da se češe više nego obično, a sigurni ste da nema buve. Dijagnostika, uključujući i uzimanje brisa sa kože kao i testiranje krvi psa najpouzdanije će odredi da li je pas alergičan i na polen, a zahvaljujući tome, moći će da dobije adekvatnu terapiju.


2. KUPANJE I AKTUELNI TRETMANI
Čišćenje vašeg psa po površini kože i dlake, kao i kupanje odgovarajućim šamponom pomaže da se ukloni alergen, bakterije, ulje i druge iritirajuće supstance. Kupanje ili brisanje nekoliko puta dnevno u zavisnosti od potreba vašeg ljubimca umiriće iritiranu kožu.

cesanje pasa

3. ISPIRANJE OČIJU
Ukoliko psu suze pči, stavite mu nekoliko kapi za oči i to one za ljudsku upotrebu. Savetuje se da kapi stavljate svako jutro, popodne i veče za 24 do 48 sati. Ovo će pomoći da oči vašeg psa manje suze nego obično. Kapi za oči ili mast za oči koji sadrži antibiotik, steroide, ili neke druge lekove treba dati, isključivo ako je veterinar prepisao.

4. ČIŠĆENJE UŠIJU
Alergeni, izlomljene dlake, mikroorganizmi (bakterije, kvasac, grinje, itd), i druge supstance mogu da se zaglave u ušnim kanalima vašeg psa. Nežno ispiranje ušnih kanala sa rastvorom za čišćenje uha za kućne ljubimce ukloniće sve nepoželjne goste iz uha vašeg psa. Osim toga, čupkanje dlaka iz ušnog kanala sprečiće nakupljanje alergena koji mogu da iritiraju i podstiču rast mikroorganizama.

5. PROMENA ISHRANE
Alergije na hranu kod pasa se dijagnostifikuju kod veterinara Najbolji način jeste eliminacija pojedinih namirnica na koje sumnjate da izazivaju alergiju. Postoji i veliki broj granula koje su namenjene isključivo na pse sa alergijom, pa bez obzira na to što su skuplje kupujte ih vašem psu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *