5 bolesti koje vlasnici prenose psima: 99% ljudi nije ni svesno!

Često čitamo o bolestima koje kućni ljubimci mogu da nam prenesu, ali i mi smo isto tako opasni za njih!

Psi su podložniji bolestima nego što nam se čini, a možete da smanjite šanse od oboljenja uz kvalitetnu higijenu i manje dodirivanja kada ste zaraženi.

Obratite pažnju na sledeće bolesti koje bi mogle da budu opasne za vašeg najboljeg prijatelja.

Grip
Bliži nam se zima, a s njom i grip na koji vaš pas nije otporan. Simptomi će biti vrlo slični – oboje ćete imati probleme s disajnim sistemom, kašljaćete i kijati, a i pas će se ponašati kao da ga bole mišići. Leka za grip nema, a morate da mu osigurate dovoljno odmora, vitamina i nege.

Lišajevi
Psi nisu imuni ni na kožni lišaj koji se posebno može zakomplikovati u psećem slučaju. Psi ne mogu da odole češanju, a na taj način se lišaj širi dalje po telu. Iz tog razloga je bitno što pre primeniti kremu za ovu gljvičnu infekciju kako se ne bi proširila.

Zauške

Zvuči neobično, ali vaš pas zaista može da pokupi zauške od vas ili vašeg deteta. Osećaće se loše i neprijatno, što će pokazivati ponašanjem, a moguće je da se pojavi temperatura i oticanje pljuvačnih žlezda. Ne možete da lečite virus, ali možete simptome, pa se obratite veterinaru za pomoć kod spuštanja temperature.

Salmonela

Bakterijska infekcija koja se u većini slučajeva dobija preko termički neobrađene hrane, a ne mora da dolazi iz mesa i mlečnih proizvoda. Zaraženo đubrivo može da utiče na voće i povrće, a zaraza salmonelom za vašeg psa je posebno teška. Uočićete povraćanje, prolive, nizak nivo energije i temperaturu. Najčešće se problem reši sam od sebe, ali u teškim slučajevima će biti potrebni antibiotici.

Izvor: Kurir stril

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *