Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

4 zablude o negovanju kućnih ljubimaca

Pošto se vlasnici pasa često druže u parkičima i površinama ograđenim za spe, najčešće razgovaraju, o čemu drugom nego o svojim psima. Zato nije redak slučaj da među njima kruže razne netačne informacije o zdravlju i nezi životinja. Kako bismo razjasnili neke stvari, pogledajte spisak nekih od najčešćih zabluda o zdravlju kućnih ljubimaca i šta je zapravo istina.

„Prevencija parazita nije neophodna tokom cele godine“

Neki paraziti, kao što su gliste, mogu zaraziti životinju toko cele godine, pa je neophodna kontinuirana i efikasna prevencija. Međutim, poslednjih godina je primećen porast slučajeva ujeda krpelja tokom zimskog perioda, kao i pojava buva. Zato je važno da vašeg ljubimca zaštitite protiv ovih parazita tokom cele godine.

„Sterilizacija menja ličnost životinje“

Sterilizacija psa mužjaka ukoliko je urađena u ranom periodu smanjiće određena neprijatna ponašanja, kao što su zaskakivanje i obeležavanje teritorije mokraćom. Ipak, sterilizacija životinja može imati višestruke koristi po zdravlje ljubimca, kao što je zaštita od raka testisa, prostate, materice…

 

„Ljubimcima ne treba da se peru zubi“

Ukoliko se životinji ne peru zubi redovno može doći do ozbiljnih bolesti desni kao i da značajnog smanjenja opšteg kvaliteta života ljubimca. Pročitajte opširnije o tome da li je zaista neophodno ljubimcima prati zube, kao i kako da to bez stresa obavite ukoliko imate psa ili mačku.

„Jedini način da pokažemo ljubimcu ljubav je putem hrane“

Znamo! Teško je odoleti njihovim očima dok traže još jednu poslasticu. Međutim, previše hrane i poslastica dovodi do raznih zdravstvenih rizika. Gojaznost može dovesti do problema sa kožom, kostima, srcem, jetrom, kao i do artritisa. Posavetujte se sa vašim veterinarom koliko je hrane dovoljno vašem ljubimcu. I naravno, kada želite da pokažete malo ljubavi krznenom prijatelju, kvalitetno provedeno vreme uz igru je nabolji način.