4 razloga zašto se vaš pas valja po travi

Verovatno vas nervira sledeće: okupali ste vašeg psa, sutra ujutru izašli u šetnju, ili ste ga tek izveli iz salona ya kučiće, a on počinje da se valja po travi i to ni manje ni više, već je našao nešto najsmrdljivije. Poznato? Iako to može izgledati kao čudno, valjanje u travi je potpuno normalno ponašanje za jednog psa. Evo nekih od najčešćih razloga za to.

Nasleđeno od vukova

Naime, vuk je daleki rođak našim domaćim psima – isto to radi. Kada vuk naiđe na novi miris, on ga prvo onjuši a zatim se kortlja u njemu kako bi taj miris preneo na svoje telo, naročito oko lica i vrata. Po svom povratku u čopor, ostali vukovi detaljno ga omirišu i zatim zajedno prate miris direktno do njegovog porekla.

valjanje trava

 

Oslobađa se neželjenih mirisa

Pas ima više od 220 miliona mirisnih receptora u nosu nasuprot samo 5 miliona koliko imaju ljudi. Nije ni čudo onda da psi imaju povišen nivo čula mirisa koji ne možemo da razumemo. Dakle, samo zato što mislite da nešto miriše predivno (šamponi, parfemi, itd) ne znači da će se vaš pas složiti. Isprobajte različite proizvode za kupanje i četkanje vašeg psa, dok ne pronađete miris koji će se dopasti i njemu i vama. Ako nište ne fukcioniše, moraćete da se zadovoljite proizvodima bez mirisa.

Ublažava svrab

Potreba vašeg psa da se valja po travi može biti pokazatelj zdravstvenog pitanja koje izaziva svrab. To mogu da budu razne alergije kože ili ujedi buva i krpelja. Ako se prečesto valja neka psa pregleda veterinar kako bi indetifikovali osnovi uzrok i ako veće to niste uraditi zaprašite vašeg psa protiv buva i krpelja.

Opsesivno ponašanje

Stalna potreba da se kotrlja u travi može biti znak opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Prema najvećim stručnjacima za ponašanje pasa, važno je da držite oči otvorene za stvari koje mogu da uzbude nos vašeg psa. Zatim držite mu pažnju zabavnim igrama i nagradama kako bi sprečili da se kotrlja po travi. Iako vam se čini da su ove metode naporne za vas, vreme sačuvano za nepotrebne kupke za vašeg psa čine da se napor ipak isplati.

 

Da li je valjanje po travi opasno?

Trava nije opasna; sve ono što je skriveno u travi predstavlja rizik za vašeg psa. Neki travnjaci su puni đubriva, pesticida i herbicida koji mogu da imaju aktivne sastojke koji su opasni za pse. Buve i krpelji, koji mogu biti nosioci bolesti, takođe se nalaze u travi tokom cele godine.  Razne bakterije i paraziti takođe vrebaju u travi. Zaprašite vašeg psa iz preventivnih mera i uvek da vodite na redovne vakcinacije. Ako osećate da nešto nije u redu, ne odlažite! Odvedite psa veterinaru odmah!

Kakva su vaša iskustva, da li se vaš pas valja po travi?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *