4 pravila sigurne i prijatne šetnje

Šetnja sa psom može biti prekrasno iskustvo, ali i noćna mora ako je pas neposlušan i neprilagođen.

Na početku podsećamo da uvek skupljate za svojim psima i da nikada ne krećete u šetnju bez vrećice kojom ćete skupiti njegov izmet. Međutim, ima još korisnih pravila koja, kada ih se pridržavate, eliminišu niz mogućih problema s ponašanjem vašeg psa prema ljudima ili drugim psima.

1. Upoznajte svog psa

Svaki vlasnik treba dobro da zna šta je njegov pas u stanju da učini kada je loše volje, nezadovoljan ili se oseća ugroženim, kao i šta mu stvara probleme, primera radi – ljudi sa kapuljačama, poštari, biciklisti i slično.

U idealnom svetu, radićete sa psom i jednog dana eliminisati nepoželjne reakcije. U međuvremenu pokušajte da ih umanjite mirno izbegavajući situacije zbog kojih bi mogao da izgubi kontrolu.

Takođe, psi vrlo lako “kupe” vašu nervozu, pa morate u stresnim i zahtevnim situacijama naučiti kako da odreagujete bez pokazivanja nesigurnosti.

2. Budite svesni okoline

Kako biste se pripremili i izbegli neugodne situacije i sukobe potrebno je da primećujete stvari pre nego što ih primeti vaš pas. Uvek šetajte psa oprezno posmatrajući okolinu.

Posebno pazite na automobile koje psi, u stanju kada im nešto privuče pažnju, često ne primećuju. Naučite psa da ne sme da zakorači na ulicu pre nego što to učinite vi.

3. Naučite da “čitate” druge šetače pasa

Nemaju svi vlasnici pasa potpunu kontrolu nad svojim ljubimcima, a šetači koji nemaju kontrolu obično su uzrok incidenata u šetnjama, od toga da im psi nekontrolisano laju i skaču do toga da im se otimaju sa povoca.

Pogledajte da li pas hoda uz vlasnika, malo iza njega ili ga vuče napred. Da li izgledaju pouzdano ili uplašeno? Ako ga pas ne sluša, iako mu glasno izvikuje naredbe, vlasnik ne kontroliše svog psa. Ako čujete psa i vlasnika pre nego što ih vidite, pomaknite se u stranu, idite na drugu stranu ulice i slično kako biste izbegli sukob.

4. Mirno promenite smer

Izbegavanje drugih pasa ili pešaka nije idealna situacija, ali ponekad je i to potrebno. Važno je znati kako to da učinite.

Trik je u tome da pas treba da misli kako se radi o običnoj promeni smera tokom šetnje. Nemojte naglo stati i početi da povlačite psa. Jednostavno mirno skrenite ili se okrenite. Ako je potrebno da psu date verbalnu naredbu, učinite to mirno i tiho.

Ako se susrećete s vlasnikom i njegovim psom i mislite da bi moglo doći do incidenta, dajte znak ili recite drugom vlasniku da vam ne prilazi sa svojim psom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *