4 načina da odviknete psa od lajanja kad je sam u kući

Vlasnici koji imaju pse koji ne vole sami da ostaju kod kuće, znaju koliko je to neprijatna situacija, posebno ako imaju namćorastog komšiju i ljubimca koji non stop laje.

Evo nekoliko saveta kako to neželjeno ponašanje možete da suzbijete:

1. Stavite psa u u najmirniji i najtiši deo stana ili kuće. Pas koji ima problema sa ponašanjem ne bi trebalo da se šeta po celoj kući.

2. Držite zavese ili roletne spuštene. Ako nemate adekvatnu pokrivenost prozora – nabavite. Obesite neku prostirku ili ćebe preko prozora.

2. Držite zavese ili šalone zatvorene. Ako nemate adekvatnu pokrivenost prozora – nabavite. Obesite neku prostirku ili ćebe preko prozora. Tamnije okruženje ima umirujuć efekat kod većine pasa. Pored toga, ne postoji vizuelni stimulans koji bi isprovocirao teritorijalnog ili psa kome je dosadno. Zavese takođe prigušuju zvukove od spolja koji bi mogli da alarmiraju lajanje.

3. Ostavite radio ili TV uključen kako bi u stanu bilo bučnije. U mnogim domaćinstvima, muzika, radio ili TV su uključeni od jutra do mraka, dok god nekog ima kod kuće. Zamislite koliko je bučna tišina kada su svi otišli i sve je isključeno? Pored maskiranja spoljne buke, ostavite uključen radio ili TV, kako bi davali zvučnu pojavu vašeg prisustva.

 

4. Ostavite psu igračku za žvakanje koju ćete mu davati samo kada izlazite van kuće. Ta igračka bi trebala da bude nešto spektakularno, kao što su na primer igračke u koje može da se ubace poslastice duboko napunjena hranom iz konzerve, ili neka igračka za žvakanje koju ćete predhodno nekoliko puta protrljati među dlanovima kako biste ostavili svoj miris na njoj. Ovo je zapravo diverziona taktika gde će se psu činiti da ipak i nije toliko loše što ostaje sam, jer se tada pojavljuju najdivnije i nainteresantnije stvari koje postoje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *