4 načina da naučite psa na povodac i ogrlicu

Nabavili ste mladog psa, obezbedili mu sve što je potrebno za srećan i zdrav život. Ali, šta kada dođe vreme za prvu šetnju? Kako ga navići na povodac i ogrlicu oko vrata?

Predstavljamo vam nekoliko korisnih stvari kojih bi trebalo da se pridržavate:

1. Dopustite vašem štenetu da onjuši i ispita ogrlicu dok ste još u kući. Par puta u toku dana stavljajte mu ogrlicu i povodac, ali samo na par minuta, kako bi se navikao na njih. NIKADA ne koristite davilicu ili dugački povodac; naglo potezanje mogli bi ga samo uplašiti, dok mu se labavi povodac može omotati oko neke prepreke i udaviti ga.

povodac

2. Najbolje je da povodac držite labavo i da dok šetate, dozivate vašeg psa po imenu. Ako pas krene u drugom smeru, krenite za njim. CILJ je naviknuti vaše štene na povodac.

3. Za mladog psa SVET VAN KUĆE je neobičan, zastrašujuć i uzbudljiv, pa ćete ga morati naučiti kako da se nosi sa novim iskustvima. Potrebno ga je privikavati na susret sa neznancima i decom, na vožnju automobilom, upounavanje i druženje sa drugim životinjama.

4. I poslednje, možda i najvažnije, jeste VAŠ STAV u toku šetnje, način na koji držite psa na povodcu. Bitna je vaša veza sa psom, koja se održava putem povodca. Tokom šetnje, budite opušteni, ne dozvolite da pas oseti vašu nervozu ili strah, ukoliko pored vas na primer, prođe čopor lutalica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *