Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

3 znaka kojim pas pokazuje da vam veruje

Ukoliko imate psa za kućnog ljubimca, sigurno ste upoznati sa njegovim govorom tela…

Međutim, da li znate šta svaki njihov pokret označava? Da li vas voli ili ne? Da li ima poverenja u vas ili radi nešto samo zato što ste ga tako naučili?

Poverenje je kod pasa najbitnije i ako vas životinja ne smatra bićem kome treba da veruje, teško ćete izaći na kraj sa njim. Kao što smo na početku rekli, potrebno je da znate njegove pokrete koji otkrivaju sve, kako nemaju sposobnost da pričaju i da nam kažu šta osećaju.

Zato vam predstavljamo tri govora tela koji označavaju da vas pas mnogo voli i da samim tim ima poverenja u vas.

1. Gleda vas direktno u oči

I kod ljudi je ovo poznato – čim vas neko gleda u oči, znači da vas sluša, poštuje i da vas voli. Na sličan način i psi pokazuju poverenje. Mnoga istraživanja su pokazala da se tokom maženja i gledanja psa i u čovekovom i u psećem telu povećao nivo oksitocina – hormona sreće. Znate i sami da ovaj hormon ima jako veliku ulogu u povezivanju, što pokazuje da  – što se duže gledate sa psom, to se više povezujete. Šta je to nego pokazivanje ljubavi i poverenja?

2. Okreće vam leđa

Računa se i češkanje guze koje skoro svi psi jako vole! Kada vam pas okrene leđa i ne gleda vas, to je znak da vam u potpunosti veruje i da zna da mu nećete ništa loše uraditi “iza leđa”, dok vas nema u vidokrugu. Takođe pokazuje i koliko se oseća prijatno dok ste sa njim.

3. Pokazuje vam stomak

Pokazivanje stomaka u prirodi je poznato kao potčinjavanje ili predaja i psi to ne rade tako često, osim kada su u blizini osobe koju mnogo vole. Kada legne na leđa i kada mu počeškate stomak, znajte da i vaš pas zna da je uradio nešto dobro i da vam se u potpunosti “predao”.