3 stvari koje vlasnici pasa rade iz ljubavi, a psi to mrze

Vlasnici pasa svoje ljubimce smatraju članovima porodice. Iako je ova životinja možda vaš najverniji pratilac i prijatelj ipak je reč o životinji koja komunicira sa okolinom na potpuno drugačiji način od ljudi. Želite li svog psa učiniti srećnim i pritom naučiti njegov jezik, promenite rutine i izbegavajte sledeće izlive ljubavi

1. Zagrljaji
Zagrljaj je jedna od najintimnijih ljudskih gestova kojima izražavamo sreću i ljubav prema nekome. I dok nama on predstavlja zadovoljstvo naš kućni ljubimac to ne voli. Naime, psi nemaju ruke i ovakva reakcija njim je strana. U psećem svetu zagrljaj, odnosno kada jedna životinja stavi šape na drugu to znači dominacija i pokušaj pokoravanja.

Iako vaš pas obožava vašu pažnju i dodire te će zbog vas trpeti baš sve, znajte kako svaki zagrljaj on gleda kao vaše dokazivanje moći, a nikako kao nagradu i maženje.

Ako primetite kako vaš pas kada ga zagrlite okrene glavu, otima se ili umiri te plazi jezik i liže njušku to znači kako mu nije prijatno. Želite li da mu pokažete koliko ga volite poigrajte se s njegovom omiljenom igračkom ili ga nagradite nekim zalogajčićima.

spavanje krevet

2. Tapšanje po glavi
Iako je reč o vrlo čestoj pojavi, ona psima nikako nije draga niti prijatna. Tapšanje i milovanje po glavi ili još gore, po njušci kod pasa izaziva neprijatan osećaj. Ponovo je reč o dominaciji u kojoj vaš dlan pokorava psa. Iako će vaš ljubimac sa zadovoljstvom prihvatiti svaki vaš dodir imajte na umu kako ovo njima zaista ne predstavlja toliko zadovoljstvo koliko se vama čini.

Ovakvu ljudsku reakciju posebno bi trebalo izbegavati ako prilazite tuđem i nepoznatom psu jer se životinja može osećati ugroženo. Želite li pohvaliti ili usrečiti vašeg psa počeškajte ga po leđima ili još bolje, po zadnjem delu leđa, iznad repa, a on će vam biti izuzetno zahvalan.

3. Sloboda ponašanja
Psi obožavaju rutinu što znači nametnete li vašem ljubimcu neka pravila i zabrane u psećim očima to nikako ne znači da ste strog i zao vlasnik. Naprotiv, psi od vas kao vođe očekuju povratnu informaciju o stvarima koje su dobre i dozvoljene te onima koje su strogo zabranjene.

Pseći mozak funkcioniše na nivou deteta od tri ili četiri godine. Upravo u tom periodu deca testiraju svoje roditelje te iskorišćavaju svaku “pukotinu” u pravilima u svoju korist, a jedini lek za takvo ponašanje je doslednost. Isto je i sa psima, gde kod vaspitanja životinje “ne” jednostavno mora da tnači “ne”.

Pas ne razume da sme da skačće na vas kada ste u trenerci, a da ne sme kada ste obučeni za posao. Isto tako, pas ne shvata zašto sme na fotelju kada je čist, a kada pokisne i zaprlja se tokom šetnje ne sme. Želite li da vaš pas bude srećn, a vi ponosni na njegovo ponašanje pridržavajte se svojih pravila i to bez izuzetaka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *