3 razloga zašto pas ne voli da ostane sam kod kuće

Svi smo čuli priče, ili iskusili to na vlastitoj koži, o psima koji su ‘bezobrazni’ dok vlasnici nisu kod kuće. Ipak treba da znate da vaš pas ne uništava namerno predmete ili na neki drugi način stvara štetu.

To rade zato jer psi ne vole da ostaju sami kod kuće, a evo i zašto to ne vole i kako im olakšati te trenutke

1. Usamljen je i oseća neprijatnost zbog razdvojenosti
Kad ga ostavite samog vaš pas je uznemireniji nego što to možda shvatate. Pas ne zna kada ćete se i hoćete li se uopšte vratiti.

Kada idete na posao ili negde drugde gde ne možete da ga vodite sa sobom, svom psu ostavite neku zabavu poput igračaka te ga pre odlaska izvedite u dužu šetnju što će ga izmoriti pa će vreme skratiti i spavanjem.

sam-kod-kuce-1

Idete li iz kuće na kraće vreme, odnosno na nekoliko sati, ostavite ljubimcu upaljeni TV ili muziku (najbolja će biti klasična muzika jer ona najviše opušta).

“Kada je usamljen, psu je dosadno, a dosada može rezultirati njegovim ‘zloćkastim’ ponašanjem. Ne ostavite li mu nešto što će ga okupirati, sam će naći neku “zabavu” poput žvakanja predmeta”

2. Nedostaje mu stimulacije
Psi su izuzetno društvena bića i kad nemaju interakciju sa ljudima ili drugim psima njihovo stanje slično je vegetiranju. I oni, poput ljudi, vole da stiču nova iskustva, istraživati nova okruženja, vole da komuniciraju sa drugim pripadnicima svoje ili ljudske vrste.

Zato kad god možete nadoknadite svom mezimcu vreme koje je proveo sam kod kuće, u statičnom okruženju. Izvedite ga u dugu šetnju da se istrči, igrajte se s njim bacajući mu štap koji vam mora doneti, za vikend otiđite s njim u šumu ili negde drugde u prirodu gde će moći da istražuje. Možete i organizovati pseći parti na koji ćete pozvati prijatelje koji imaju pse.

Živite li u kući s ograđenim dvorištem, na ulaznim vratima možete ugraditi vratanca kroz koja će pas, kad se zaželi, moći izaći u dvorište. Ostavljajte mu i raznolike igračke koje mu neće brzo dosaditi, poput onih gumenih u koje se ugura hrana koju pas mora uzeti. Psa će poslastica koja mu je ujedno i izazov sigurno okupirati neko vreme.

3. Zbog osećaja dosade postaje “bezobrazan”
Kada je usamljen, psu je dosadno, a dosada može rezultirati njegovim ponašanjem. Ne ostavite li mu nešto što će ga okupirati, sam će naći zabavu koja se njegovom vlasniku možda neće svideti – žvakaće predmete, lavežom uznemiravati komšije, pa možda čak i obaviti nuždu gde ne bi smeo.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *