3 razloga zašto pas krivi glavu do pričamo

Sigurno ste primetili da kada nešto pričate psu, on nakrivi glavu ja jednu stranu kao da sve razume šta mu govorite. Ovo je veoma slatko, ali da li ste se zapitali šta to znači i zašto vaš pas to radi?

Ako niste evo odgovora…

Žele da nas bolje čuju
Psi imaju pokretljive ušne školjke što im omogućava da lociraju izvor zvuka, a uz pomoć moždanih funkcija određuju vreme zvuka koje dostiže do uveta. Kada pas pomera glavu snabdeva se dodatnim informacijama, odnosno to mu pomaže da bolje locira mesto i udaljenost izvora zvuka.

Pokušavaju da nas razumeju
Prema mišljenju Stivena Lindskija, stručnjaka za ponašanje pasa, ljubimac pokušava da identifikuje poznate reči ili tonove koji ga asociraju na nagradu (šetnju ili poslasticu).

 

Mišići srednjeg uha psa kontrolišu deo mozga koji je odgovoran za izraze lica i pokrete glave, pa neki stručnjaci zaključuju da vas pas na taj način sluša i pokušava da komunicira.

Mogu bolje da nam vide lice
U nastojanju da nas razumeju, psi ne koriste samo naše reči i intonaciju, već i izraze lica, govor tela i pokrete očiju. Zato naginjanjem pokušavaju da bolje sagledaju znake na našem licu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *