24 načina da učinite psa srećnim!

Ako tražite načine da usrećite vaše štene/psa, stručnjaci su za vas pronašli čak 24 načina. Evo koja…

 

 1. Planirajte zajedničko vreme za igru. Isplanirajte neko vreme u toku dana koje ćete provesti zajedno u šetnji ili kada ćete moći da mu čitate nešto, njemu je svejedno samo da dobije vašu pažnju.
 2. Krenite na put. Štene će se oduševiti da zajedno sa Vama ode do pošte ili pekare. Otvorite prozor tokom vožnje jer psi uživaju u povetarcu. Samo se uverite da je propisno vezan specijalnim pojasom.
 3. Pravac u vodu. Gotovo svaki pas voli vodu, bilo da se radi o bari, skakanju u jezero ili dečijem bazenu.
 4. Kupanje. Nakon što se isprlja igrajući se u nekoj bari, priuštite mu penušavu kupku sa specijalnim šamponom za štenad.
 5. Pobedite vrućinu. Vežbajte zajedno rano ujutru ili uveče pred zalazak sunca.
 6. Šetnja, šetnja, šetnja. Do dućana, do prijatelja, do komšiluka, do škole da pokupite klince, biće zabavno.
 7. Plešite. Vašem štenetu će se dopasti bez obzira da li ste vešti u tome.
 8. Fotografišite. Štend rastu brže nego što mislite, sačuvajte od zaborava lepe trenutke.kijavica pas
 9. Učlanite se u lokalni klub ljubitelja rase. Saznaćete više o svom štenetu i steći ćete nove drugare.
 10. Naučite da komunicirate sa njim. Naučite njegov govor tela da biste uvek znali kako se oseća
 11. Pustite ga da njuška. Nikada niste baš u tolikoj žurbi da mu ne dozvolite da onjuši po nešto. Pamćenje mirisa je važno za njega.
 12. Čipujte ga. Milion štenadi nestane svake godine, neka on ne bude deo ove crne statistike.
 13. Sterilišite ga. Životinje koje su imale ovu operaciju žive duže i zdravije.Dajete i svoj doprinos kontroli populacije.
 14. Pustite ga da žvaće. Da to može biti naporno ali je važno za njegov razvoj zato nabavite specijalne grickalice i pustite ga da se zabavlja
 15. Ne dajite mu ostatke hrane. Mada izgleda bezopasno, davanje ostataka od ručka psu može dovesti do smetnji u varenju, debljanja ili hiperaktivnosti. Umesto toga dajte mu izbalansiranu hranu. On će uživati u ukusu a Vi ćete biti sigurni da se hrani zdravo.
 16. Recite ne slatkišima. Iako je Vaše štene deo porodice, ne treba da jede slatkiše tokom praznika zajedno sa decom. U stvari čokolada može biti opasna za psa. Ako želite da ga obradujete dajte mu kost ili igračku.
 17. Hranite ga i u skladu sa uzrastom. Štenad imaju posebne potrebe dok odrastaju. Granule usklađuju svoje formule da bi se zadovoljile specifične potrebe malih, srednjih i velikih štenaca.
 18. Ne dajte da se prejede. Mada se štenad troše duplo više od odraslih pasa, ne znači da im treba i duplo više hrane. Hranite ga pametno i zdravo.
 19. Nek uvek bude svež. Dajite mu vodu iz čiste posude kako ne bi odbio da je pije. Dehidratacija može biti opasna po njega.
 20. Održavajte mu zube. Redovne kontrole i održavanje zuba sprečiće oboljenja i gubitak zuba i produžiti život psa.
 21. Zakazujte redovne veterinarske preglede. Barem tri puta godišnje se uverite u zdravlje Vašeg štenta, to može biti prilika i za pregled zuba.
 22. Lečite ga. Ako primetite da je bolestan odmah ga vodite veterinaru.
 23. Potsecajte mu nokte. Ako niste sigurni da to možete sami nek to učini veterinar. U protivnom pas može da povredi nekog.
 24. Održavajte higijenu ušiju. Uši šteneta su osetljive i sklone infekcijama. Povremeno ga odvedite veterinaru na uzimanje brisa.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *