15 zapovesti za ljubitelje pasa

Izgrižen nameštaj i upišan tepih. Imati kućnog ljubimca ima i svoje nedostatke. Međutim, stručnjaci su ponudili 15 zapovesti nakon kojih će svaki vlasnik i njegov pas biti u prijateljskim odnosima.

Pravila ili zapovesti kreću se u rasponu od uklanjanja neugodnih mirisa i dlaka do tihog i mirnog psa koji je konačno shvatio kako ne treba stalno da laje.

1. Smiri psa kad je oluja

Pojedini psi mogu se bojati zvuka groma i udara groma. Pas je uzmeniren zbog zvukova koje čuje, ali i zbog elektriciteta koji se nakuplja u njegovoj dlaci. Kada je oluja, primirite svog psa. Statičnog elektriciteta možete da se rešite tako što ćete psa ugrejati fenom za kosu.

2. Hranu prebacite u posude u kojima nema vazduha

Psećja hrana zauzima dosta mesta, a i nije dobro ostaviti je otvorenom. Dehidriranu hranu možete prebaciti u vakumirane posude, kako bi uvek bila sveža, a na vašim policama uredno složena.

zapovest2
3. Sprečite ispucale i bolne šape

Svaki puta kada temeprature idu u krajnost, bilo da je vrelo leto ili hladna zima, stradaju jastučići na psećim šapama. Kako biste to sprečili namažite ih kremom pre izlaska iz kuće. Dečja bi bila najbolji izbor.

sape

4. Pomozite starijim ljubimcima da se najedu

Šta su stariji to su im i zubi slabiji. Sve će im teže biti da žvaće tvdu hranu pa ukoliko dodamo samo jednu čašu vode i malo ugrejete hranu , biće im lakše da sve to sažvaću.

stari-pas
5. Lek za loš zadah

Ukoliko vaš pas ima loš zadah, preporučuje se da se u njegovu hranu doda iseckani peršun. Dovoljno je šoljicu, 2 peršuna dodati dva puta nedeljno. Ne više.

los-zadah

6. Držite ih na optimalnim temperaturama

Kada su velike vrućine uvek osigurajte svom psu, bez obzira na to koje je rase, dovoljno tečnosti, hladovine kao i načina da se ohladi i snizi telesnu temperaturu. To se posebno važno za pse čije je poreklo iz hladnijih krajeva, pa stoga imaju i telesnu građu, a posebno dlaku, prilagođenu zimskim uslovima. Haski je najbolji primer.

pvruce

7. Mrlje od urina mogu se jednostavno očistiti

Najefikasniji način uklanjanja mrlja i smrada nakon što vam se pas ispiškio na tepih jeste da na njega prosipate sodu bikarbonu. Kada se sve upije, samo usisate. Samo pripazite da dok to činite ljubimac nije u blizini, jer soda bikarbona može biti štetna za njih.

pisanje

8. Uklonite dlake – uspešno!

Najgore je kada se sa kauča dignete prekriveni dlakama. Ponekad usisivači nisu dovoljno efikasni u njihovom uklanjanju. Uzmite gumenu rukavicu, navlažite ju vodom i prođite rukom tamo gde je najgore. Dlake će se zalepiti za rukavicu.

dlaka
9. Uklanjanje dlaka iz tepiha

Ukoliko ih niste uspeli ukloniti usisivačem, možete upotrebiti lopaticu za čišćenje prozora. To je ona sa gumenom trakom, kojom se skida višak vode sa stakala. Provuæi ju kroz vodu, pa onda povucite po tepihu. Dlake će se zalepiti za nju.

miris

10. Uklonite neprijatne mirise

Napravite svoj sprej za uklanjanje neprijatnih mirisa. Prašak za pecivo otopite u malo vodfe. Dodajte najdraži miris, nekoliko kapi lavande, na primer i potom našpricajte nameštaj, tepihe i sve ostalo što vam ne miriši dobro.
11. Uklonite ogrebotine sa nameštaja

Najjenostavniji način da uklonite tragove grebanja po drvenom nameštaju jest da ga premažete mešavinom ulja i sirćeta.

prdac

12. Napravite mu kućicu od starog nameštaja

Ukoliko ga već niste brutalno razmazili pa spava s vama u krevetu, psu  možete napraviti krevet od starog nameštaja, fioke ili pletene stare korpe. Bitno je samo da na podnožje stavite toplo ćebe, improvizovani dušek, kako se životinjica ne bi smrzavala noću.

noc

13. Uštedite na skupim šamponima za pse

Sve što treba jeste napraviti mešavinu od alkoholnog sirćeta, nešto malo sapunice za kupanje beba i vode. To je dovoljno da očisti dlaku vašeg kućnog ljubimca.

sampon

14. Napravite igračku 

Kupite nekoliko metara užeta. Namotate ga za prvi stub ili naslonjač stolice. Vaše štene će ga obožavati.

beba

15. Napravite zamku za tableticu koju nikako da popije

Vaš će pas će pojesti bilo što, ukoliko im to dobro kamuflirate. Tabletu koju je preporučio veterinar najbolje je dati direktno na jezik, dovoljno duboko da nema izbora, već da proguta, a ukoliko to nije moguće, sakrijte je u komadić mesa.

papanje2

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *