12 načina na koje psi kao kućni ljubimci ulepšavaju život svojim vlasnicima

Ukoliko razmišljate da nabavite psa ili ga već imate, popularna blogerka i fotograf Emili Vang je nakon temeljnog istraživanja sastavila je listu od čak 12 načina na koje psi kao kućni ljubimci ulepšavaju život svojim vlasnicima.

“Kako da ne budem srećna kad me ujutru pozdravi topao pogled i repić koji uveliko maše?”, primetila je Emili i dodala da posedovanje psa ima značajan uticaj na njen kvalitet života. Da li se slažete sa njom?

Psi drastično podižu vaše raspoloženje

Dovoljno je provesti 15 minuta do pola sata sa psom da biste se osećali opuštenije, da bi se nivo stresa smanjio i povećao osećaj radosti. Igranje sa štenetom, dokazano, povećava nivo dopamina i serotonina, koji su neurotransmiteri direktno povezani sa osećajem zadovoljstva i smirenosti. Dakle, sledeći put kad ste neraspoloženi, uzmite prvu gumenu lopticu i posvetite se svom psu. Taj repić ima nepogrešiv način da vam popravi dan.

 

Pas u kući smanjuje šanse od kardiovaskularnih oboljenja

Istraživanja su pokazala da su komunikacija i igra sa kućnim ljubimcem često praćena smanjenjem krvnog pritiska, što automatski podrazumeva smanjenje rizika od srčanih i drugih oboljenja, na duže staze.

 

pas-pij-caj

Psi čuvaju decu od kožnih oboljenja i alergija

Deca koja rastu uz psa manje su izložena riziku od ekcema od one koja rastu uz mačke ili bez ljubimca. Da, to je zapravo naučno proveren podatak. Takođe, deca koja rastu uz psa u kasnijem dobu ređu dobijaju alergije.

 

Pas unapređuje psihološko blagostanje i podstiče zdrav život

Pas je, pre svega, dnevni trening bilo da šetate psa ili da povremeno trčite i igrate se s njim. Samim tim, vlasnici psa vode aktivan život – bilo da im je to u prirodi ili ne.

 

Deca koja imaju psa propuštaju manje časova

I to je statistički proveren podatak. Opšte je poznato da deca obožavaju štence i generalno pse, a istraživanje sprovedeno u SAD je pokazalo da deca koja imaju psa kod kuće više prisustvuju nastavi od dece bez ljubimca.

 

Prijatelj

Takođe kod dece, stalno druženje sa psom podiže nivo samopouzdanja koje je preko potrebno svakom detetu, naročito u kritičnim godinama osnovne škole.

 

Lojalnost

Zbog visoko izraženog čila mirisa, vida i sluha, psi su vrlo perceptivni, a pritom su i lojalni svojim gospodarima. Odlično tumače govor tela čoveka, emocije i osećanja, i nikad nisu indiferentni na stanje čoveka koji im je blizak.

 

Genetski su predodređeni da brinu i čuvaju

Još kao štenci, psi stiču osećaj da paze i budu svesni svega što možda nije po volji njihovom gospodaru. Potencijalne smetnje raskrinkavaju lavežom, ili skakanjem na prozor. Rotvajleri, nemački ovčari, i škotski terijeri su u samom vrhu rasa najboljih pasa čuvara, ali čak i takozvani manji psi imaju primaran poriv da “brinu o kući” i obaveštavaju porodicu o svemu što se događa, a da njima deluje čudno.

 

Psi podstiču društvenost

Psima nije samo potrebno vreme tokom kojeg će se družiti sa ljudima, već i sa drugim psima. To znači da njihova vlasnici moraju da se viđaju i vremenom upoznaju sa vlasnicima drugih pasa makar u kraju u kom žive i šetaju psa.

 

Ne postoji dosadan trenutak

Sa psom u kući ne postoji opcija sedenja u kući i dosađivanja. Toliko je toga što možete da radite sa svojim ljubimcem, bilo da ćete da bacate lopticu, idete u šetnju, trčite ili prosto posmatrate njega kako uvek i nepogrešivo zna kako da iskoristi svoje vreme. Psima je sve uvek interesantno, i sve je zabavno.

 

Pas može da vam spase život 

Naučnici su dokazali da psi umeju da namirišu rak u ljudskom telu. Brojne su priče o psima koji su neprestano njuškali mladeže ili izrasline na telu svojih gazda, za koje se na kraju ispostavilo da su posledica kancerogenih promena i da moraju da se odstrane. Zapravo, od kad je nauka otkrila ovu sposobnost kod pasa, kučiće ćak i treniraju da u roku od tri sata nanjuše kancer.

Ublažavaju stres na poslu

Trend “pet friendly” firmi raste u svetu. Poslodavci masovno dozvoljavaju dovođenje pasa na posao i postoji razlog za to. Istraživanja su pokazala da su osobe koje sa sobom povedu psa na posao manje izložene stresu tokom radnog dana.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *