10 zanimljivih činjenica o psima

Postoje stotine čistokrvnih rasa pasa na svetu, raznih veličina i oblika, od Danske doge do Čivave. Broj mešanaca je još veći. Svaki od tih pasa je različit od ostalih, poseduje skup nekih samo njemu svojstvenih karakteristika. Ali jedna činjenica važi za sve pse – ovi umiljati četvoronošci, najbolji čovekovi prijatelji, fascinantna su bića. Mnoge činjenice to dokazuju. Evo nekih koje spadaju u najzanimljivije.

Psi sanjaju kao i ljudi

Verovatno ste primetili da vaš pas ponekad dok spava počinje da se trza. To znači da nešto sanja. Naučne studije su potvrdile da psi poseduju slične obrasce sna, i dok spavaju ista im je moždana aktivnost kao i kod ljudi. Istraživanja su otkrila i da psi koji pripadaju manjim rasama češće sanjaju od velikih pasa. A šta najčešće sanjaju? Ono što najviše vole u stvarnom životu – da su sa vlasnikom, da trče, da skaču, da se igraju loptom.

Pseća inteligencija je na nivou inteligencije dvogodišnjeg deteta

Kao i dete koje ima oko 2 godine, i pas razume i ume da protumači oko 250 reči i gestova. Pri tome, inteligencija varira zavisno od rase. Stručnjaci kažu da je najpametnija rasa Border koli.

Tumačenje govora tela je uža specijalnost pasa

Psi su odlični čitači govora tela. Ovakvu tvrdnju nedvosmisleno dokazuje jedan jednostavan eksperiment. Uzmu se dve šerpice, ispod jedne se stavi slatkiš, dok ispod druge nema ničega. Zadatak psa je da na osnovu pokreta osobe koja stoji iza šerpica shvati ispod koje šerpice se nalazi slaktiš. I psi to rade sa 100% uspešnosti, bez greške. Sa druge strane, kada je šimpanzama i trogodišnjoj deci dat isti zadatak, trebalo im je mnogo vremena da shvate šta osoba svojim gestovima želi da kaže.

Mahanje repom je neka vrsta psećeg jezika

Ako vaš pas uzbuđeno maše repom to znači da je srećan što vas je video. Zar ne? Nije uvek tako. Pas, obzirom da ne zna da govori, koristi rep kao sredstvo komunikacije, pa tako rekacije repom mogu biti različite. Prema tvrdnjama stručnjaka, pas uz pomoć repa pokazuje da je srećan onda kada živahno i ritmično mrda repom. Međutim, ukoliko mrda samo ulevo ili spušta rep između zadnjih nogu, pas pokazuje da je uplašen. Lagano mahanje znak je nesigurnosti, dok preterano brzo mahanje upozorava da je pas zbog nečeg nervozan i da može da čak postane agresivan.

 

Ne postoje dva jednaka pseća nosa

Nos je za psa kao prsti za čoveka. Svaki pseći nos ima jedinstveni raspored linija i nabora, isto kao i ljudski prst. Na osnovu njihovih otisaka može se izvršiti identifikacija čoveka, odnosno psa.

Centri za miris u psećem mozgu su 40 puta razvijeniji nego kod čoveka

Psi osećaju miris hiljadama puta bolje od ljudi. U njihovim nosevima je mnogo više receptora za miris. Čovek ima oko 5 miliona ovih receptora, a jazavičar, primera radi, kao jedna od rasa sa najrazvijenijim čulom mirisa, ima 125 miliona mirisnih receptora, što ga čini odličnim psom tragačem.

Psi čuju bar 4 puta bolje nego ljudi

Iako se rađaju gluvi, psi kasnije imaju izuzetno razvijeno čulo sluha i mogu da čuju jako visoke tonove, nedostupne ljudskom uhu. Njihov sluh ima opseg od 67 do 45.000 herca, dok je opseg ljudskog sluha od 64 do 23.000 herca.

 

Mali štenci su slepi i gluvi, a kontakt sa spoljašnjošću ostvaruju preko čula dodira

Kada se štene rodi, kuja ga jezikom dobro očisti. To nije ni malo slučajno. Tako majka draži i pokreće čulo dodira, jako važno u prvim danima štenetovog života. Ona jezikom dodiruje sve nervne završetke njenog potomka i podstiče prokrvljenost, što štence štiti i od hladnoće. Tako je čulo dodira kod tek rođenih štenadi jedina njihova veza sa okruženjem. Međutim, neka njihova čula su još uvek nerazvijena. Ušni kanali i oči su zatvorene, pa tek rođeno štene ne može ni da vidi ni da čuje. To traje dok štenac ne napuni 2 nedelje, nakon čega njegovo čulo vida i sluha počinju da normalno funkcionišu.

Psi imaju šesto čulo?

I ovaj fenomen je predmet naučnih istraživanja. Na osnovu sprovedenih anketa, blizu 70% vlasnika pasa učesnika u istraživanju, primetilo je da se njihov ljubimac neposredno pred nevreme ponaša čudno, kao da zna da će se nešto desiti. Pas počinje da cvili, pa pokazuje znake straha, pokušava da se sakrije na nekom sigurnom mestu. Takođe, psi preko svog čula mirisa mogu da otkriju maligne ćelije u organizmu njihovog gospodara i to u najranijoj fazi bolesti. Zato se sve češće koriste u raznim medicinskim eksperimentima.

Vaš pas zna kako se osećate!

Razvijeno čulo mirisa pomaže vašem psu da shvati vaša trenutna osećanja. Na primer, oni mogu da prepoznaju miris vašeg znoja koji se luči kada ste nervozni ili uplašeni. Takođe, psi su potpuno svesni činjenice da im je vlasnica trudna. I najzad, kao što smo već i spomenuli, mogu da nanjuše bolest svog vlasnika.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *