Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

10 stvari koje vaš pas radi kada hoće nešto da vam kaže!

Postoje neki uobičajni načini ponašanja pasa kojima oni svojim vlasnicima nešto hoće da poruče. Predstavljamo vam 10 takvih načina…

Uobičajno je da se većina ljudi koji imaju pse ponašaju kao roditelji svojih ljubimaca. Kao i kod dece, vlasnici mogu da vole svoje ljubimce i da ih ne razumeju u isto vreme.

Jedina razlika je što sa decom govore istim jezikom. Kada je o psima reč, postoje neki uobičajni načini njihovog ponašanja kojima ti četvoronošci svojim vlasnicima nešto poručuju. Predstavljamo vam 10 takvih načina.

1. Pas vas dugo gleda u oči

Iako dosta zavisi od toga kako vas pas gleda, ako vaš ljubimac ima normalan izraz lica a bulji u vaše oči – to je prilično direktan na koji vam pokazuje svoju naklonost.

 

2. Pas vam donosi stvari

To je očgledan ostatak lovačkog instinkta psa, samo što vam on sada donosi stvari za koje misli će vam se svideti ili da će vam trebati, umesto mrtvog plena.

 

3. Pas diže šapu u vazduh

Ako pas to radi koncentrisan i sa glavom spuštenom na dole, možda želi da mu se sklonite sa puta. To znači da je u lovu i da se spremna da navali na plen, obično pticu.

 

4. Pas sedi na vašim stopalima

Ako se vaš pas inače ponaša dominantno, možda time pokušava da “tvrdi pazar”. Ako je uznemiren zbog razdvojenosti, to je uobičajeni način na koji pokušava da se uteši u vašoj blizini. Ako je vaš pas ljubomoran, to bi mogao da bude izraz posesivnosti kojim pas drugim ljudima ili životinjama pokazuje “da si njegov/njen”.

 

5. Pas zeva

Ako ne zeva zato što je umoran i pospan, zevanje može da bude izraz stresa ili straha. Ako pas zeva u blizini nekoga ne poznatog, to je znak da još nije spreman da upozna tu osobu.

 

6. Opušteno zevanje

Psi, takođe, zevaju i kada mu je prijatno u vašem društvu. Ako vi zevate i vaš pas počne da zeva u isto vreme, to nije loš znak. Ako vi ne zevate, a nepoznat pas zeva, pripazite se.

 

 

7. Pas se pribija uz vas

To se vaš pas samo mazi sa vama. Psi žele vašu ljubav i pažnju kada se pribiju uz vas. To im, takođe, pomaže da se osećaju sigurnije.

 

 

8. Plaženje jezika

To je često znak nelagodnosti, bilo zbog prisustva nepoznate osobe ili neželjenog kontakta koji uznemava psa. Ako je vaš pokoran, to može biti njegov način na koji pokušava da umiri nekoga čije prisustvo je dominantnije.

 

 

9. Pas želi da spava u vašem krevetu

Takvo ponašanje najviše govori o tome da vaš pas želi da bude sa vama. Ukoliko nemate astmu ili neku alergiju na životinje, veterinari ne vide ništa loše u tome.

10. Pas mirno bulji u vas dok napištate kuću

Ako pas samo smireno gleda u vas, bez ikakve nervoze i panike, onda je vaš odnos upravo onakav kakav treba da bude.

Izvor.espreso