Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

10 stvari koje bi svaki vlasnik ljubimca treba da zna

Sada već i ptičice na grani znaju da kućni ljubimac može da pomogne u smanjenju stresa, kao i d a poboljša kvalitet nečijeg života. Studije su pokazale da vam kućni ljubimac može pomoći i u otklanjanju depresije, smanjenju krvnog pritiska, pa čak i poboljšati imunitet.

Ako imate psa, morate znati da je svaka rasa posebna na svoj način, a evo i 10 stvari koje možemo naučiti od njih:

1. KAKO DA ISTRAŽUJETE

Jedna od najboljih stvari kada imate kućnog ljubimca jeste što nikad ne bi trebalo da prestanete da istražujete. Nova saznanja o poreklu, rasi, navikama, te načinima kako bi kućnog ljubimca trebalo njegovati, pomoći će i vama, a i svakako vašem ljubimcu koji će imati lagodniji život.

2. KAKO DA USTANOVITE RUTINU

Kada imate kućnog ljubimca znači da morate da ustanovite rutinu. Na primer, trebalo bi da se zna kad je vreme za jelo, kad za igru, kad za šetnju. Kada ustanovite pravila i raspored što se ljubimca tiče, bolje ćete organizovati i svoj život.

3. KAKO DA RASPOLAŽETE NOVCEM

Ukoliko planirate da nabavite ljubimca, potrebno je da znate da raspolažete novcem. Nažalost, neki kućni ljubimci su mnogo skuplji od drugih, ali su svima potrebne određene namirnice, prostor, nega. Ukoliko ne možete da priuštite sebi brigu o još jednom živom biću, onda kupovina ljubimca i nije pravi izbor za vas. I vašem će ljubimcu biti potrebna određena suma novca. Da li ste spremni da izdvojite novac za vašeg kućnog ljubimca.

4. KAKO DA SE POVEŽETE SA ŽIVOTINJOM

Pridobiti uzajamno poverenje i povezati se sa životinjom jedna je od najbitnijih stvari u vezi sa nabavljanjem ljubimca. Koliko su životinje odane čoveku pokazuju brojni primeri gde su upravo kućni ljubimci spasili život svom vlasniku. Da ne govorimo o ljubavi koja će vas preplaviti svaki put kad se umorni vratite s posla.

Dog's eye, Close up.

5. KAKO DA SKLAPATE NOVA PRIJATELJSTVA

Još jedna sjajna stvar u vezi sa nabavljanjem ljubimca jeste ta što ćete lakše sklapati prijateljstva sa ljudima koji takođe imaju kućnog ljubimca. I u slučaju da vaša porodica ne razume vašu ljubav prema određenoj vrsti životinje, postoje brojne on-line zajednice kojima se možete pridružiti i upoznati mnoge ljude sličnih interesovanja.

6. UČITI DRUGE LJUDE

Sa svim istraživanjima i iskustvom koje stičete dok brinete o životinji, možete biti od velike pomoći i drugima. Na taj način ćete ne samo edukovati druge, već i pomoći u tome da i drugi ljubimci dobiju svu neophodnu pažnju i njegu.

7. KAKO DA BUDETE STRPLJIVI

Kućni ljubimac vas uči da budete i strpljivi. Biće vam potrebno mnogo strpljenja dok se ne naviknete jedno na drugo, a ta će vam karakteristika mnogo pomoći i u odnosima sa drugim ljudima.

8. KAKO DA BUDETE LJUBAZNI

Sa strpljenjem, kućni ljubimci nas uče kako da budemo ljubazniji i ponašamo se sa više poštovanja prema drugim živim bićima. Ukoliko se ponašate agresivno prema životinji, kod nje ćete stvoriti osećaj straha i agresije koje će ona ispoljiti prema vama.

9. KAKO DA SE ZABAVLJATE

Kada imate zdravog i srećnog ljubimca, to vam sigurno mami osmeh svakog dana. Provođenjem više vremena u igri sa svojim ljubimcem, naučićete kako da se opuštate i uživate u trenutku. Pas će pozitivno uticati na vas posebno ukoliko živite sami.

10. KAKO DA ŽALITE

I pored toga što ćete sigurno uraditi sve kako biste osigurali dug i srećan život svom kućnom ljubimcu, doći će trenutak kad ćete morati da se oprostite. Bilo da vaš ljubimac ugine iznenada ili ne, suočavanje sa smrću je pravo iskušenje. Iako nijedan drugi ljubimac neće moći da zauzme mesto vašeg omiljenog, dajte sebi vremena i polako razmišljajte o udomljavanju ili kupovini drugog, koji će opet uneti radost u vaš dom.