Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

10 saveta kako da vaše dete ne ujede pas

Od pet miliona ujeda godišnje u SAD čak 400.000 bude nad decom, kojoj je potom potrebna medicinska pomoć. Polovina tih ujeda se dogodi tokom svakodnevnih aktivnosti, u kući i sa poznatim psima, najčešće žrtve su deca stara između 5 i 9 godina.

Ni u Srbiji nije ništa bolja situacija a samo u poslednjih nedelju dana, svedoci smo da su u dva različita grada, dva psa izujedala devojčice.

Psi koji najčešće ujedaju su mužjaci, borave u domaćinstvu sa jednim ili više dece i nisu sterilisani, a oni koji borave u dvorištu su češće vezani.

Takođe, statistika pokazuje da se incidenti više dešavaju sa nemačkim ovčarima, bul terijerima, kokerima, kolijima, dobermanima, dogama, pit bulovima, rotvajlerima i haskijima.

Ipak, Američka veterinarska medicinska asocijacija (AVMA) kaže: “Ne postoji loša rasa psa. Svi psi grizu ako su isprovocorani. Zato, umesto da razmišljate o rasi psa, potrudite se da vaša deca budu bezbedna pored svakog psa”.

AVMA ističe da veliki broj ujeda može da se izbegne ako se prate sledeći saveti:

Izbegavajte pse koje ne poznajete. Ako vidite nepoznatog psa koji ide bez povoca i gazde, izbegavajte ga.

Pitajte pre nego što pomazite psa! Čak i kada se radi o psu kog poznajete, uvek pitajte vlasnika za dozvolu. Svaki nagli pokret može da uzbuni psa.

Kada se suočite sa psom koji reži, ne paničite! Ako pas stane ispred vas, udaljite se samouvereno i mirno. Ako pas krene da vas prati, ostanite mirni, držite ruke nisko ispred sebe. Važno je zauzeti odbrambeni stav, kako bi pas bio uveren da ne želite da ga povredite.

Ne pogoršavajte stvar! Izbegavajte vikanje, trčanje, udaranje ili nagle pokrete prema psu. Sve to će samo načiniti psa agresivnijim i on će se osećati ugroženim.

Ne dirajte psa koji spava! Ako pas spava ili jede, ne dirajte ga.
Ne čikajte pse! Ne uzimajte im igračke, hranu ili poslastice, ne pravite se da ćete da ih udarite. Pas bi mogao da izgubi poverenje i da postane agresivniji.

Nikada ne vucite psa za uši ili rep. Bol je signal za psa da je ugrožen, odgovor bi mogao da bude napad.

Psi nisu igračke! Nikada se ne penjite psu na leđa, ne pokušavajte da ga jašete. To ne samo da bi moglo da ga razljuti, već bi moglo i da ga povredi.

Igra sa psom ima početak i kraj. Pas može da želi da sa igra ili da ne želi. Kada se okrene i ode, to je znak da je za njega kraj, nemojte ga prisiljavati da se igra.

Psi imaju svoja “sigurna mesta”. Ne uznemiravajte psa kada je na svom mestu, bilo da je to samo ćebe, korpa ili kućica. Psima je potrebno vreme za sebe i mesto gde ga niko neće uznemiravati, pa ni deca.