10 razloga zašto su mešanci posebniji od čistokrvnih rasa

Bez obzira na to da li je rasan ili ne, sve i jedan pas na svetu zaslužuje ljubav, topli dom i odgovornog i dobrog vlasnika. Upravo o ovim stvarima sanjaju i vi psi u alzilima, kako oni što su napušteni, tako i psi koji su rođeni na ulici. Većina tih pasa su mešanci, mada je sve više i rasnih pasa koji završe u azilu. U njima možda ne teče ‘plava krv’, ali su mešanci sitekako posebni i čarobni psi.

Predstavljamo vam 10 razloga zašto su psi mešanci zakon i zašto bi upravo neki od njih mogao da bude savršen pas za vas.

1. Ne postoje dva ista psa mešanca
Pravilo je da se kod čistokrvnih rasa gleda da svako novo leglo izgledom i temperamentom ima podjednake kvalitete. Sa druge strane svaki mešanac je drugačiji pa je i svaki poseban na svoj način. Osim toga, kada želite da udomite psa iz azila tamo će vas dočekati raznovrsniji izbor nego kod odgajivača.

2. Mešanci su fleksibilniji od čistokrvnih pasa
Gledajući genetiku, čestokrvne rase već imaju određenu narav zbog čega se uvek preporučuje da ih trenirate i vaspitavate na određeni način, dok su psi mešanci po tom pitanju puno fleksibilniji. Osim toga, lakše se prilagođavaju na različita domaćinstva i uslove stanovanja, dok čistokrvni psi imaju specifične urođene veštine.

Photo of an 11 week old male red and white Cockapoo puppy, who is a F1 cross breed between a cocker spaniel and a poodle, sitting looking at camera and isolated on a white background.

3. Mešanci mogu ići na takmičenja
I u Srbiji se održavaju takmičenja u kojima učestvuju psi mešanci, kao što su takmičenja u spretnosti, izgledu, poslušnosti …

4. Zvuči neverovatno, ali mešanci mogu da se treniraju za rad u spasilačkim i sličnim službama
Rad u spasilačkim i sličnim službama, kao što je policija, više nije rezervisan samo za čistokrvne pse. I mešanci su jednako sposobni za vrhunsko treniranje i izvršavanje akcija poput spasavanja ljudskih života.

5. U novi dom dolaze već istrenirani
Mnogi mešanci koji se nalaze u azilima već su imali porodicu u kojoj su naučili gde (ne) smeju vršiti nuždu, slušati naredbe ili su, na primer, naučeni na život u manjim domovima. A to je jedan veliki plus.

6. Možete preskočiti fazu šteneta
Mnogi vlasnici pasa baš žele štene i uživaju u malom psu gledajući ga kako raste. Međutim ima i onih koji nemaju vremena ili strpljenja da treniraju i uče štene. Iz azila možete udomiti i mešanca koji više nije štene, odnosno psa bilo koje životne dobi pa tako i udomiti starijeg psa kojem ćete ulepšati njegove zlatne godine. Kod odraslih pasa unapred ćete znati i njihov temperament tako da u budućnosti neće biti iznenađenja.

mesanci2

7. Imaju manje zdravstvenih problema od čistokrvnih pasa
Prema nekim teorijama mešanci su zdraviji od čistokrvnih pasa. To doduše nije naučno dokazano, ali poznato je da su određene rase sklonije određenim bolestima. Kod mešanaca postoji manji rizik od obolevanja od tih bolesti jer iako, recimo, imaju gene pudlice ili zlatnog retrivera, imaju ih manje od čistokrvne pudle ili zlatnog retrivera.

8. Manji su trošak
Prvenstveno zato jer ih ne kupujete, već udomljavate psa. Sem toga psi u skloništima su kastrirani, odnosno sterilisani i vakcinisani do određenog datuma pa i tako štedite novac.

9. Spasićete nečiji život
Mnogim psima pronađenima na putu koji su prepušteni samima sebi, a većina su mešanci, preti eutanazija ako im se do određenog datuma ne pronađe dom. Osim toga, pas koji je bio maltretiran, zlostavljan ili koji je živeći na putu podletio pod automobil i povredio se, biće izuzetno zahvalan ako ga udomite jer će smatrati da ste mu spasili život.

10. Ličnost mešanca je posebna
Zahvaljujući tome što je njegova genetika nepoznata, udomite li štene mešanca, kako on odrasta upoznaćete njegovu jedinstvenu prirodu i temperament. Uživajte u spontanosti koju taj proces donosi i otkrivanju kakvog ste divnog mezimca udomili.

Ovde možete pogledati mešance za udomljavanje 🙂

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *