10 rasa s najjačim zaštitničkim instinktom prema vlasniku

Svakom psu, bilo rasnom ili mešancu, njegov vlasnik je čitav svet i čovek tu ljubav treba maksimalno da mu vrati.

Neke rase pasa posebno su zaštitnički nastrojene, a saznajte kojih je to 10 rasa pasa čiji su pripadnici spremni učiniti sve za svoje vlasnike

1. Akita
Akita je izuzetno odana i čvrsto se veže uz vlasnika, a uz to i vrlo inteligentna. Ova rasa poznata je i po svom izrazito zaštitničkom ponašanju i prema svojim vlasnicima i prema svojoj kući te je vrlo oprezna prema strancima.

Ako u svoju kuću često primate goste, dobro razmislite da li je akita pravi pas za vas, a najbolje će biti da za savet pitate stručnjaka za tu predivnu pasminu.

2. Napuljski mastif
Ovaj veličanstveni pas slavan je po svojoj neustrašivosti, a poznate su i priče o napuljskim mastifima koji su bili spremni dati život kako bi spasili svoga vlasnika. Sukobi će se i sa medvedima, bikovima i jaguarima ako je potrebno, pri čemu ih štiti njihova vrlo opuštena koža koja im pomaže da izbegnu povrede.

Napuljskog mastifa dok je još štene jako je važno socijaliziovati s decom, odraslima i drugim životinjama jer prema strancima mogu biti agresivni. Ova pasmina preporučuje se samo iskusnim vlasnicima pasa jer njeni pripadnici mogu biti dominantni i tvrdoglavi.

3. Čau-čau
Rasa potiče iz Kine gde je uzgojena za skupljanje i čuvanje stada, lov i vuču. Zbog njihovog preslatkog izgleda mnogi ih upoređuju sa medvjdićima, ali iza te medene pojave krije se pas kojeg treba pažljivo odgajati kako bi se izbegao bilo kakav oblik agresivnosti. Čau-čau se obično veže uz jednog ili dva člana porodice, a s obzirom na to da nije izrazito energičan, odličan je kućni ljubimac za stan te su mu dovoljne kraće šetnje.

4. Rotvajler
Rasa uzgojena u Rimskom carstvu za čuvanje i zaštitu stoke. Dok su okruženi svojom porodicom, rotvajleri su skloni luckastom ponašanju, ali u društvu stranaca biće na oprezu i zaštitnički nastrojeni. Rana socijalizacija i dresura potrebni su kako rotvajler ne bi postao agresivan. Svako ko ima rotvajlera ili ga želi nabaviti, mora imati na umu da je to vrlo inteligentan, radni pas kojem je potrebno puno kretanja i mentalne stimulacije.

Saznajte i kojih je 10 najpametnijih rasa pasa na svetu

5. Bordoška doga
Još jedna rasa sa izrazito zaštitničkim instinktom prema svom vlasniku koja je za njega spremna da rizikuje sopstveni život. Bordoška doga vrlo je inteligentan pas koji će puno dobiti ako se dresira i socijalizuje od ranog doba te je divan kućni ljubimac koji obožava svoju porodicu.

6. Doberman
Prema kralju elegancije među psima mnogi osećaju strahopoštovanje, ali reč je zapravo o vrlo privrženu psu koji obožava biti u blizini svoga vlasnika i voli da oseti njegov dodir, jer obožava da se mazi. Dobermani deluju ozbiljno i oštro, ali zapravo znaju da budu itekako luckasti.

Prema strancima su često rezervisani te su sposobni osetiti da li je neka osoba opasna. Ako osete opasnost, za nekoliko sekundi će se iz luckastog psa pretvoriti u zaštitnika i neće oklevati da učine sve kako bi zaštitili svog vlasnika.

7. Nemački ovčar
Najpoznatijim policijskim i vojnim psima, nemačkim ovčarima, u genima je štitite svoju porodicu. Pravilan trening i socijalizacija vrlo su važni za nemačkog ovčara jer u suprotnom može postati vrlo agresivan.

Nemački ovčar ne voli da lenčari i najsrećniji je kada je u pokretu te može potrošiti silnu energiju koju ima. Ako mu se to ne pruži, naći će razbibrigu kopajući po smeću, žvačući nameštaj ili radeći druge nepodopštine.

8. Pirinejski planinski pas
Uzgojen za život sa stadima ovaca i da ih štiti od predatora, pirinejski planinski pas prijateljski je raspoložen i dobar prema svima dok ne oseti opasnost. Čim nanjuši opasnost, ovaj divni gorostas počeće da laje i ako bude potrebe, biće spreman da pokaže agresivnost.

Ipak, odličan je porodični kućni ljubimci, ali treba ga pravilno trenirati i socijalizovati jer je sklon dugom i glasnom lajanju ako ga se ne nauči da to nije u redu.

9. Belgijski ovčar malinois
Eksplozija energije – tako se najbolje može opisati malinoa. Ako nemate vremena svaki dan da posvetite nekoliko sati treniranje i istrčavanju psa, onda ova pasmina nije najbolji izbor za vas.

Važno je naglasiti i da svako ko želi belgijskog ovčara mora biti iskusan vlasnik pasa.

Pripadnici ove pasmine imaju izrazito jak zaštitnički instinkt pa bez čvrstog vodstva i dresure mogu postati vrlo agresivni te ozbiljno povrediti i druge kućne ljubimce i ljude. Ovom snažnom i inteligentnom psu potrebno je puno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije.

10. Bulmastif
Uzgojen je da štiti posede, što znači da je veoma oprezan kada je reč o nepoznatim ljudima, dok će prema svojoj porodici uvek biti pun ljubavi. Za ovu rasu je važno da počnete da ga trenirate dok je još štene jer kada odraste, može biti vrlo nezgodno nositi se s njim, naročito zbog njegove veličine. Bulmastifi su tihi psi i retko kada laju, pa kada čujete da vaš ljubimac laje, obratite pažnju na to jer vas vrlo verovatno želi na nešto upozori. Koliko je zaštitnički nastrojen, govori činjenica da je spreman žrtvovati vlastiti život kako bi zaštitio svog vlasnika i dom. Ovaj pouzdani čuvar ima i vrlo nežnu stranu jer obožava da se mazi.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *