10 rasa pasa koje najduže žive

Kada nabavite psa, svesni ste da je njihov životni vek kraći od ljudskog, jer većina rasa pasa živi između 10 i 13 godina. Ipak, ima i onih pasa koje žive duže od toga. Satnajte koje to rase žive najduže, pa čak mogu da dožive i 27 godina!

1. Čivava
Čivava je jedan od najdugovečnijih rasa pasa, najverovatnije zato što je jedna od najmanjih pasmina. U proseku žive između 15 i 20 godina, a zabeleženo je da je najstarija čivava uginula sa 20 godina.

civava

2. Jorkširski terijer
Jorki je jedan od najpopularnijih pasmina , a svog vlasnika dugo će usrećivati jer jorkširski terijeri u proseku žive između 17 i 20 godina.

jorki

3. Pomeranski špic
Ovi slatki psi što više izgledaju na igraćke na navijanje u proseku žive između 12 i 16 godina. Pasmini pomeranac pripada i popularni Boo, najslađi pas na svetu.

boo_pas_v

4. Jazavičar
Jazavičar, simpatični duguljasti pas ima vrlo živahan karakter obično žive između 12 i 15, ali mogu da dožive i više godina. Jazavičar po imenu Šanel doživeo je čak 21 godinu.

jazavicar

5. Pudla
Životni vek ovih najpametnijih slatkica koje je lako trenirati obično traje između 12 i 15 godina. Ipak, najstarija pudla po imenu Seamus živela je čak 20 godina.

pudl

6. Maltezer
Malteška pudla je još jedna veoma popularna mala pasmina u čijem društvu vlasnici uživaju između 12 i 15 godina koliko maltezeri u proseku žive. Maltezer je drevna pasmina čiji koreni potiču sa Malte.

maltezer3

7. Lasa Apso
Ovi psi predivne prirode takođe imaju životni vek kao i druge male rase, između 12 i 15 godina. Lasa Apso odgajan je s namerom da pomogne u čuvanju budističkih hramova.

lhasa-apso-1-645mk062411

8. Mops
Mops, simpatični mali pas je još jedna rasa niskog rasta s kojom vas čeka život između 12 do 15 godina Reč je o drevnoj kineskoj rasi obožavanoj širom sveta.

Mops

9. Bigl
Bigl se smatra jednom od najboljih pasmina za decu jer su poslušni te vole biti vrlo aktivni. U proseku žive između 12 i 15 godina, a apsolutni rekorder je bigl Butch koji je uginuo 2003.  godine.  Butch je doživeo neverovatnih 27 godina!

bigl2

10. Patuljasti šnaucer
Ova živahna pasmina ima jednako puno energije te ju je lako trenirati kao i veću verzija šnaucera. U proseku žive između 12 i 15 godina, a patuljasti šnauceri najsrećniji će biti ako ih provedu aktivno sa svojim vlasnikom.

patuljastisnaucer

Ostavite odgovor