Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Njih je teško ukrotiti: predstavljamo 10 najtvrdoglavijih rasa pasa

Iako se tvrdoglavost pripisuje ljudima i pojedine rase pasa iskazuju ponašanje koje bi se moglo opisati tvrdoglavim. I to veoma tvrdoglavim!

Predstavićemo vam 10 rasa pasa za koje se smatra da su tvrdoglave i preporučuju se ljudima koji imaju jake živce i “čvrstu ruku”.

 

1. Bigl
Simpatično nezavisan, bigl će naći zabavu bilo gde pa čak i kada ga ostavite samog. Nevolje mogu da nastanu ako je vlasnik previše ravnodušan i ne posvećuje dovoljno pažnje dresuri svog psa te ako ne zna kakvo se veliko karakterno biće krije u malom telu bigla.

2. Engleski buldog
Reč je o izuzetno inteligentnoj rasi čiji pripadnici mogu biti prilično tvrdoglavi ako vlasnik nije dovoljno odlučan. Engleski buldog mora poštovati svoga vlasnik jer ako to ne postoji potpuno će se oglušiti na svaku njegovu komandu.

3.Jazavičar
Veliki pas u malom pakovanju – tako je najbolje opisati temperamentnog i vrlo tvrdoglavog jazavičara. Prilično su nezavisni i svojevoljni pa se neće bojati uhvati u koštac i sa pet puta većim psom, baš zbog toga jer misle da to mogu.

4. Džek Rusel terijer
Nestašni i vragolasti Džek rasel terijer bez problema će inicirati sukob snage volje sa svojim vlasnikom ako “ukapira” da je on neodlučan. Ovi psi su žilavi, pametni i energični.

5. Rotvajler
Ovaj snažni pas može biti divan porodični ljubimac, ali samo uz iskusnog vlasnika te ako se dobro dresira bez popuštanja i uz čvrstu doslednost. Ukoliko disciplina izostane, rotvajler može da počne da se ponaša kao vođa čopora i tada čak može da pokaže agresivnost.

DOG – Afghan Hound and puppy, Image: 174596429, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Ardea

6. Argentinska doga
Još jedna rasa koja nije za popustljive i nedosledne. Argentinska doga je nezavisna pasmina koja traži čvrstu ruku te puno kretanja kako bi potrošila silnu energiju i kako ne bi sama pronašla načine za zabavu, što može rezultirati štetom.

7. Shar Pei
Nezavisnost je glavna funkcija i ove drevne rase. Shar Pei može biti odan porodični pas, ali vlasnik će morati zaslužiti privrženost ovog psa.

8. Avganistanski hrt
Navodno jedna od najstarijih rasa pasa,  avganistanski hrt je poznat po svojoj ne baš najdruštvenijoj naravi. Ovaj veličanstveni pas moda da ima vlasnika koji će razumeti njegovu pomalo arogantnu narav i potrebu za dominacijom.

9. Škotski terijer
Ovom malom čupavcu prvenstveno je stalo do njegovog vlasnika, a za ljude van njegovog najužeg kruga nije ga previše briga. Ta jedna osoba za koju se vezuje trebalo bi da zna kako da održi vodstvo u odnosu sa ovom nezavisnom pasminom.

10. Vajmarski ptičar
Izuzetno inteligentan, vajmarski ptičar mora da ima vlasnika koji će znati da se nosi s njegovom oštroumnosti te potrebom za redovnim čvrstim i zabavnim treningom. Ukoliko to izostane, vajmarski ptičar će pokazati koliko nezavisan i slobodan može biti.