10 najopasnijih namirnica za vašeg psa

Određena hrana može biti ne samo opasna, već i smrtonosna za vaše ljubimce. Ako se redovno informišete možete da sprečite tragične ishode. Zato više vodite računa i ne dozvolite psima da prilaze opasnoj hrani.

Avokado

Foto: Profimedia

1. Avokado

Voće je veoma hranljivo za ljude i životinje, ali neke vrste voća sadrže supstance koje mogu biti opasne, poput avokada koji sadrži persin. Ova supstanca je veoma toksična za većinu životinja, uključujući pse.  Čak i manji zalogaj avokada može proizvesti bol u stomaku, koji je praćen povraćanjem i polivom.

Grožđe

Foto: Profimedia

2. Grožđe i suvo grožđe

Iako mali broj pasa voli da jede grožđe, najbezbednije je da im ovo zadovoljstvo apsolutno ukinete. Ove namirnice mogu da izazovu akutni prekid rada bubrega kod vašeg ljubimca.

 

Kafa

Foto: Profimedia

3. Kafa, čaj i druge namirnice sa kofeinom

Kofein takođe sadrži stimulanse poput čokolade koji utiču na centralni nervni sistem i srce vašeg psa. Simptomi trovanja kofeinom uključuju povraćanje, ubrzan rad srca i u nekim slučajevima i smrt.

 

Orah

Foto: Profimedia

4. Australijski orasi

Australijski orah može sadržati određene toksine koji mogu uticati na lokomotorne aktivnosti vašeg psa. Rezultat toga je povraćanje, slabost, depresija, pijani hod, bol u mišićima kao i pojačano znojenje.

 

Mlečni prozvodi

Foto: Profimedia

5. Mleko i mlečni proizvodi

Male količine sira i jogurta mogu da prijaju vašim psima, ali ako ih prehranjujete mlečnim proizvodima možete da očekujete da će pas imati pojačane gasove i proliv. Dokazano je da je više od 50% pasa netolerantno na laktozu.

 

Luk

Foto: Profimedia

6. Beli i crni luk

Beli i crni luk sadrže disulfide i sulfokside, koji izazivaju anemiju i smanjuju broj crvenih krvnih zrnaca. Na nesreću, simptomi nisu uočljivi tri do četiri dana nakon što ih pas unese u organizam. Psi mogu da deluju slabo, i da se vrlo brzo umaraju čak i posle veoma lake vežbe.

 

Losos

Foto: Profimedia

7. Sirovo meso i riba

Sirovo meso, riba, pa čak i jaja mogu sadržati bakteriju koja izaziva trovanje. Neke vrste riba, poput lososa, mogu sadržati parazite koji izazivaju trovanje. Ako se ne leči, ova bolest može imati fatalni ishod nakon samo dve nedelje.

 

Viski

Foto: Profimedia

 

8. Alkohol

Alkohol je veoma toksičan za vašeg psa. Kontakt sa alkoholom izaziva povraćanje, proliv, depresiju centralnog nervnog sistema, probleme sa koordinacijom, disanjem i tremorom, nekada čak komu i smrt.

 

Bombone

Foto: Profimedia

9. Ksilitol

Ksilitol je zaslađivač koji se može naći u žvakama i bombonama. Čak i kada uzmu malu količinu ovog zaslađivača, životinjama pada šećer, dobijaju napad, dešava se prestanak rada jetre i smrt.

 

Čokolada

Foto: Profimedia

10. Čokolada

Čokolade koje jedu ljudi sadrže teobromin koji može biti smrtonosan za pse. Tamnija čokolada sadrži veće količine teobromina. Doza koja može biti toksična može varirati zavisno od veličine psa i kakao sadržaja čokolade. Ako posumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, obratite se veterinaru.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *