Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

10 najčešćih psećih strahova

Različiti strahovi, poput straha od ljudi, drugih pasa, predmeta, zvukova, anksioznosti i fobija vrlo su čest problem sa kojim se susreću mnogi vlasnici pasa.  Ipak, ovo su najčešči strahovi kod pasa…

Strah od pucnjave

Pišući od deset najčešćih strahova kod pasa portal dogs.about.com strah od pucnjave stavlja na drugo mesto.

Strah od grmljavine

Na prvom mestu nalazi se strah od grmljavine, koji po učinku na pse deluje slično kao i petarde i vatromet.

Snažni zvukovi često praćeni iznenadnim varničenja nekim psima doslovce teraju strah u kosti. Manifestuje se drhtanjem, dahtanjem, ubrzanim disanjem, izbegavanjem odlazaka u šetnju, odbijanjem hrane i vode, povraćanjem, prolivom i mnogim drugim simptomima.

Strah od napuštanja

Pri samom vrhu lestvice najčešćih psećih strahova nalazi se strah od napuštanja. Takvi psi kad ostanu sami kod kuće mogu da postanu destruktivni te da uništavaju namešta i sve ostalo što im se nađe na putu.

Ipak, najčešći simptom koji ukazuje da se pas boji napuštanja jeste “tužno lajanje i zavijanje”. Naravno, u situacijama kad vlasnika nema kod kuće.

strah kod psa

Strah od veterinara

Za strah od veterinara najčešće su, kao i kod straha od napuštanja krivi vlasnici jer psa nisu pripremili na novu situaciju. Kako se strah od napuštanja rešava postepenim navikavanjem psa na samoću tako psa treba postepeno voditi kod veterinara i dati mu da sam istraži ordinaciju.

Strah od vožnje automobilom

Strah se najčešće javlja jer se štenci tokom procesa socijalizacije nisu upoznali s automobilom odnosno s vožnjom u njemu. Takođe, ako pas koji se na primer boji veterinara, a kolima ide na pregled te dve situacije su vrlo stresne za njega. Tako će se postepeno javiti strah.

Strah od stepenica i ljudi

Najčešće se javlja kod pasa koji se kao štenad prilikom socijalizacije nisu sreli sa stepenicama.

Ako se kao štenad nisu družila s ljudima ili su tokom života imali negativna iskustva kod njih se može razviti strah od ljudi uopšteno i / ili strah od nepoznatih ljudi.

Na primer, mnogi psi iz straha laju i reže na poštare, policajce i uopšteno uniformisane osobe sa kojima se tokom socijalizacije nisu sretali. Vlasnici najčešće ne rade na eliminisanju tih strahova ili reaguju tek kad dođe do ugriza.

Strah od dece

Posebno je to opasno ako se pas boji dece, a strah se javlja kod pasa koji se tokom života nisu družili s decom.

Takođe, psi koje deca doživljavaju kao igračke razvijaju strah jer decu doživljavaju kao nešto što na njih galami, vuče ih za uši, rep, gura im prsti u oči. Zato upoznavanju dece sa psima treba da pristupite oprezno i postepeno.

Strah od određenih predmeta

Za kraj ostavili smo pseći strah od određenih predmeta. Najčešće su to usisivač, fen i slični predmeti.

Kako pse osloboditi strahova?

Jako teško, pogotovo bez stručne pomoći. Najčešća greška vlasnika jest da problem rešavaju “na silu”. Želeći rezultate preko noći, pse namerno izlažu strahovima, galame na njih i / ili ih fizički kažnjavaju.

Većina strahova javlja se zbog neadekvatne socijalizacije. Najvažnije od svega jeste da mladog psa na vreme i na adekvatan način socijalizujete i naučite na većinu situacija sa kojima će tokom života sretati.

Podelite sa nama vaša iskustva

Čarobni štapić, kao ni univerzalna metoda kojom bi se rešili strahovi svih pasa ne postoji, jer ono što vredi za jednog psa ne vredi nužno za drugog psa.

Zanimaju nas zato vaša iskustva sa strahovima pasa, ali i način kako ste ih rešili ?! Vaša iskustva napišite u komentarima.