10 najčešćih grešaka koje vlasnici čine svojim psima

Život sa psom je predivno iskustvo, oni su uvek spremni da pokažu svoju naklonost i uvek donose mnogo radosti u vašu kuću.

Većina pasa je veoma inteligentna i zna kako da dobije ono što želi. Problem je kada im je dozvoljeno više, pa psi mogu da razviju određeno ponašanje koje može biti problematično i za vlasnika i za životinju.

Pročitajte listu od 10 najčešćih grešaka koje vlasnici često prave kada su u pitanju njihovi psi, ne shvatajući pritom kakve posledice to može da proizvede:

1. Nedovoljno vežbi za psa

Psu je potrebna vežba svakoga dana, tako ostaju fit i zdravi. Neredovne vežbe mogu da dovedu do gojaznosti i različitih zdravstvenih problema. Količina vežbi zavisi od rase i veličine psa, ali veterinari preporučuju da psi svakoga dana treba da prošetaju najmanje 30 minuta.

2. Činija sa hranom  uvek puna

Najlakše je napuniti mu posudu sa hranom i posle ne brinuti kada treba ponovo da se nahrani. Mišljenje većine vlasnika je da će pas sam da jede kada je gladan! Međutim, to je pogrešno razmišljanje, jer većina pasa pojede sve što je u činiji. Preporučuje se da se pas hrani umereno svakoga dana, tako da se prati i kalorijska vrednost unete hrane.

Young girl walking her dog (Great dane 4 years)

3. Pas šeta vlasnika

Mnogi psi šetaju svoje vlasnike po svom nahođenju ne vodeći računa o željama ljubimca. Statistika pokazuje da je ovo  jedan od najčešćih načina povređivanja ljubimaca. Najbolji način da se reši ovaj problem je da upišete psa na obuku osnovne poslušnosti, kako bi naučio da hoda ispravno na povocu.

4. Socijalizacija i obuka pasa ne počinje rano

Štenci moraju da se socijalizuju i obučavaju od samog rođenja, kako bi kasnije bili dobri odrasli psi. Prvih sedam nedelja života psa u ključna u njegovom razvoju, i tada je potrebno da ima što više ljudske interakcije. To im omogućava da nauče da veruju ljudima, a to se najčešće postiže uglavnom kroz igranje sa psima. Kada dobijete štene ili mladog psa, onda je na vama da mu posvetite dovoljno pažnje, i da kao novi vlasnik nastavite druženje i igru sa njim kao i obuku.

5. Nisu utvrđena osnovna pravila

Psi ne razlikuju dobro od lošeg, osim ako ih tome ne učite od malena. Potrebno je da postavite određena pravila, kako bi se pas ponašao u skladu sa njima, i da neke stvari ne sme da radi poput grebanja nameštaja, skakanja, pravljenja loma po kući. Kada uradi nešto kako valja pas treba da se nagradi, a ukoliko ne, onda mu se nežno govori da je to što je uradio loše. Ukoliko imate problema u obuci vašeg psa, trebalo bi se posavetovati sa profesionalnim dreserom.

6. Pas ostaje sam duži vremenski period

Psi ne vole da ostaju sami duži vremenski period. Ipak, vlasnici će deo dana provesti na poslu, pa će pas tada biti prepušten sam sebi, što može dovesti do raznih neželjenih promena u ponašanju. Ukoliko ste u mogućnosti, dođite kući za vreme ručka, kako biste prošetali malo sa psom. Ako to nije moguće, angažujte setača, koji će to odraditi umesto vas.

7. Grditi psa ukoliko izvrši nuždu u kući

Ponekad se dogodi da pas se pas upiški ili ukaki u vašem stanu. Jedna stvar koju ne treba da radite jeste da ga grdite, jer ipak on to nije uradio namerno, već je bila nezgoda. Najbolji način jeste da mu kažete kako je dobar kada nuždu vrši napolje, gde bi inače to trebalo da radi.

8. Dozvoljavate psu da jede ostatke hrane sa stola

Psi su odlični u moljenju za ostatkom hrane posle ručka, pa pojedini vlasnici ne mogu da ih odbiju. Međutim, ovo je loša navika koja bi trebalo da se pažljivo saseče u korenu, jer obrok može da vam postane nepodnošljiv.

9. Ostavljanje psa i dece bez nadzora

Deca svih uzrasta obožavaju pse, ali mogu biti previše hiperaktivni i puni entuzijazma kada su oko ljubimaca. To ponekada može da uplaši psa , pa će se njegovo ponašanje prema deci promeniti. Mala deca čak mogu biti agresivnija prema životinjama, pa nikada nije dobra ideja da ih ostavite bez nadzora. Deca polako treba da uče kako da se ponašaju sa psom.

10. Usvajanje psa iz hira

Prečesto je ljudima žao ili se zaljube u štene ili psa, pa ga usvoje pre nego što dobro promisle o tome. Čuvanje psa nikako ne može biti “trenutna odluka”, to je obaveza koja traje od 10 do 15 godina. Nikada ne uzimajte psa a da prethodno niste dobro promislili o troškovima, da li imate vremena da brinete o njemu, da li možete da mu posvetite dovoljno pažnje. Morate da budete sigurni da je i vaša porodica spremna da deli svoj dom sa psom.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *