Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

10 načina da zaštitite psa tokom zime

Pojedine rase pasa vu veoma osetljive na zimske vremenske uslove. Iako je većina njih prekrivena krznom, prirodna zaštita nije dovoljna. Donosimo vam 10 saveta koji će vam pomoći kako da na najbolji način zaštite vašeg ljubimaca od niskih temperatura, snega i leda.

1. Nikada nemojte puštati psa samog napolje ( ima vlasnika koji to rade). Postoji opasnost da se on izgubi ili promrzne.

2. Budite zimi oprezni kada palite svoj autobmobil. Mačke i psi koje žive na ulicama često se zavlače pod haubu ili ispod točkova kako bi se ugrejali. Umesto da odmah startujete motor i tako povredite životinju, najbolje je da pre pokretanja auta, snažno udarite haubu kako biste ih uplašili ia naterali da pobegnu.

3. Vlasnici pasa ne smeju svog ljubimca puštati sa povoca. Najveći broj pasa izgubi se baš tokom zime. Razlog tome je što ove životinje usled hladnoće gube čulo mirisa i teško pronalaze put do kuće.

pas na zimi

4. Obrišite stomak i noge psa kada se vratite iz šetnje. Na njima se često zadržavaju so, antifriz ili ostale opasne hemikalije sa kojima životnija može doći u dodir.

5. Psa nemojte šišati do kože jer na taj način odstranjujte krzno koje je prirodni izolator. Posle kupanja, dobro osušite ljubimca, pa tek ga onda izvedite napolje.

6. Nikada ne ostavlajjte pse ili mačke same u kolima. Auto je poput zamrzivača koji održava hladnoću, pa se vaši ljubimci mogu smrznuti.

7. Budite posebno oprezni sa psima jer oni ne tolerišu dobro hladnoću kao stariji primerci pasa. Mladuncima pasa je čak teško i da vrše nuždu napolju.

zima

8. Ukoliko vaš pas provodi dosta vremena napolju, pojačajte njegovu ishranu, dajte mi veće porcije hrane, posebno povećajte unos proteinskih namirnica.

9. Obratite pažnju na tragove antifriza. Ova supstanca je smrtonosna za pse. Zato obrišite sva mesta na koja se antifriz prosuo, čak i najmanju kap. Veterinari preporučuju da je u nezi životinja umesto etilen glikola bolje koristiti propilen.

10. Obezbedite životninji toplo mesto za spavanje, kutak prekriven toplim ćebencetom idealan je za hladne zimske dane.