10 načina da olakšate psu kada su visoke temperature

Visoke temperature možda vas mogu izmamiti na duži boravak na otvorenom, ali za vlasnike kućnih ljubimaca to može da znači i više poseta veterinaru. Generalno, leti se veterinari najviše susreću sa problemima kože, infekcijama uha i uopšteno povredama. Mačke mnogo bolje podnose vrućinu nego psi, a ptice će se rado okupati u posudici vode. Tokom toplijih meseci više pažnje posvetite brizi o svom ljubimcu, a u tome će vam pomoći nekoliko saveta.

 

  1. Osigurajte im dovoljno sveže vode

Ljubimac mora da ima dovoljno sveže vode na raspolaganju, po mogućnosti hladne. Posudice sa vodom i pojilice uvek moraju da budu pune, a vodu menjate nekoliko puta dnevno jer topla i ustajala voda može da poremeti probavu vašeg ljubimca.

 

  1. Omogućite im dovoljno hlada ili svežeg vazduha

Omogućite svom ljubimcu da se sakrije od sunca u hladovini. Ako boravi u zatvorenom prostoru, taj prostor mora da ima protok svežeg vazduha. Pazite na promaju jer su ptičice vrlo osetljive na nju.

  1. Nikada ih ne ostavljajte u automobilu

Čak i ako su prozori otvoreni, unutrašnja temperatura može da porasti za 19 stepeni Celzijusa u samo sedam minuta. Tokom vrućeg dana, to može biti smrtonosno.

 

  1. Pripazite na znakove toplotne iscrpljenosti

Ako vaš pas pokazuje znakove iscrpljenosti uzrokovane toplotom (teško dahtanje čak i kad leži, suve ili jarko crvene desni, gusta slina, povraćanje, proliv, klimavost nogu) nemojte ga staviti u ledenu vodu jer to može uzrokovati stanje šoka. Umesto toga, premestite ga na hladnije mesto, ogrnite vlažnim peškirom i umačite mu šape u mlaku vodu. Posvetite pažnju pazusima i stomaku i što pre ga odvedite kod veterinara. Mačku ćete rashladiti gazom namočenom u hladnu vodu. Takođe, u krpu možete da zamotate kesicu sa ledom i prisloniti joj na potiljak gde ćete je držati nekoliko minuta.

 

  1. Rashladite zatvorene prostorije

Uključite klimu u vašem domu, posebno ako odlazite od kuće na nekoliko sati. Kućni ljubimci za vreme vrućina vole klimu sa optimalnih 22 stepena Celzijusa. Izbegavajte rashlađivanje ventilatorom.

  1. Nemojte im puno skraćivati dlaku

Iako se može činiti logičnim da vašeg ljubimca ošišate što kraće, oduprite se tom porivu. Ako se čak i jako duga dlaka redovno četka, to omogućuje bolju cirkulaciju i pomaže životinjama u regulaciji njihove telesne temperature.

 

  1. Birajte vreme za šetnju

Ne šetajte psa u doba dana kada je u vazduhu najviše toplote i vlage, što je obično između 13 i 16 časova. To je posebno važno za pse sa kratkim njuškama, poput buldoga. Naime, oni se tada ne mogu dobro rashladiti dahtanjem. Takođe, ne terajte ljubimca na iscrpljujuće aktivnosti, a ako se naprezao – pružite mu mogućnost da se adekvatno odmori u hladu.

 

  1. Omogućite psu da se rashladi u morskoj vodi, papagajima da se okupaju, a glodarima da se naslone na hladniji predmet

More je posebno zdravo za pse, posebno za alergičare koji imaju problema s kožom. Što se soli tiče, zbog zaštićenosti debelom poddlakom i prirodnom masnoćom dlake, so ne dopire do pseće kože pa se ne treba bojati kožnih infekcija. Papagaji će se rado okupati u vodi pa im stavite puni tanjirić u kavez. Takođe ih možete pošpricati vodom iz bočice u kojoj niste držali nikakve hemikalije. Glodare će rashladiti zaleđena boca vode omotana krpom i privezana uz kavez.

 

  1. Ublažite im nastale opekotine

Ako je vaš ljubimac zadobio opekotine, na nadraženo područje nanesite tanak sloj proizvoda od čiste aloe vere (dva puta dnevno). Ipak, raspitajte se kod veterinara o proizvodima koji se mogu koristiti u te svrhe.

 

  1. Koristite kremu za sunčanje

Rak kože je najčešći oblik raka kod pasa i drugi najčešći kod mačaka. Iako krzno pruža određenu zaštitu od sunca, trebalo bi na ljubimce naneti zaštitu od sunca svakih 3 do 4 sata na mesta koja su najmanje pokrivena dlakom: stomak na psima (posebno kod onih koji vole da leže na leđima), a kod mačaka uši i nos. To su ujedno i područja gde će se najčešće pojaviti maligni tumori. Koristite proizvode napravljene posebno za kućne ljubimce, jer neki sastojci poput cinkoksida mogu biti otrovni za njih.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *