10 korisnih saveta o kojima treba razmisliti pre nabavke psa

Postoji dosta stvari o kojima treba razmisliti pre nabavke psa za Vas ili Vašu porodicu. Svi žele da novog psa što bolje uklope sa svojim i navikama porodice, zato ni slučajno ne kupujte psa impulsivno jer ćete kasnije skoro sigurno zažaliti. Uz malo sreće, pas koga ste izabrali, provešće sa vama 7-13 godina i najbolje je izabrati odgovarajućeg kako bi te godine bile što lepše.

Ako ste od onih ljudi koji nemaju vremena za planiranje sigurno ćete se kasnije kajati. Baš zbog takvih su, između ostalog, i azili za napuštene pse puni.

Izbor vrste psa je prosto neverovatan s obzirom da se psi javljaju u preko 400 različitih rasa. Ima više razlike kod pasa nego kod bilo koje druge životinjske vrste. Psi se javljaju u svim veličinama, oblicima, dužini dlake i karakteru.

Vaš posao je da izaberete rasu koja će najbolje da se uklopi uz Vašu ličnost i životni stil. Pomoći ćemo Vam u tome sa ovih 10 korisnih saveta:

1. Na prvom mestu zašto ste se odlučili za psa? Da li jednostavno želite društvo, ili zaštitu, ili nekog ko će da učestvuje u sportskim aktivnostima sa Vama, ili je razlog nešto drugo?

Rešenje je u ponovnom informisanju o psećim vrstama i njihovim karakteristikama. Na primer ukoliko želite psa za lov na patke onda korgi neće biti pravi izbor za Vas.

2. Da li želite čistokrvnog psa ili mešanca? Glavna razlika između njih je što su veće šanse da saznate karakteristike (veličina odraslog psa…) i ponašanje (agresivnost, poslušnost, odnos prema deci, …) čistokrvnih pasa od mešanaca.

3. Naučite što možete više o rasama pasa i to tako što ćete posetiti neke izložbe, ragovarati sa odgajivačima i vlasnicima. Oni Vam mogu pružiti više informacija nego svi tekstovi koje možete da pročitate.

4. Da li ste neko ko je već imao psa ili Vam je to prvi ljubimac? Postoje određene vrste koje nisu za one koji se uzimaju psa po prvi put. Zato je bitno da se dodatno informišete i o tome za koju namenu je rasa psa, koji Vas zanima, bila predviđena prvobitno.

5. Koji je Vaš životni stil? Da li ste neko ko je vrlo fizički aktivan ili više volite da sedite ispred računara ili televizora? Postoje rase kojima je neophodna velika fizička aktivnost tokom svakog dana, pa i na to morate da obratite pažnju. Na primer pola sata šetnje dnevno je sasvim dovoljno za baseta ali ni približno za australijskog šeparda.

6. Da li možete da obezbedite odgovarajući dom za Vašeg novog psa? Psi su veoma društveni i zato je najbolje da im omogućite da zaista budu deo Vaše porodice, a najbolje mesto za život im je pored Vas. Takođe bi bilo dobro da pas ima poseban deo gde može i da trči (naravno ako je to vrsta kojoj je vežbanje svakodnevno neophodno). Ukoliko nabavljate psa koji će stalno biti vezan u dvorištu daleko od svih onda još jednom razmislite o odluci da nabavite psa.
7. Koliko ćete zaista vremena posvećivati svom psu svakodnevno? Da li zaista možete da se obavežete da ćete čuvati psa čitav njegov život? Da li želite decu? Da li ćete decu naučiti da vole i paze na psa i da žive zajedno? Ako mislite da nemožete da se posvetiti pravilnom odgoju i životu psa bolje ga ni ne donosite u svoj dom.

8. Štene ili odrastao pas? Morate da imate na umu da je za štene potrebno mnogo više vremena jer oni su ustvari kao bebe. Potrebno je dosta strpljenja i vremena da nauče i najelementarnija pravila ponašanja ali će ta pravila biti prilagođena Vama i Vašem domu što nije slučaj kod odraslih pasa koji su se već navikli na drugačiji život.
9. Da li ćete moći da priuštite izdržavanje psu tokom čitavog njegovog života? Nabavka psa je samo početak. Zatim na red dolaze sve druge stvari koje su neophodne : veterinar, povodac, razni preparati za ishranu i negu, hrana, vakcinacija, igračke itd.

10. Pseća dlaka? Svi psi, čak i oni sa najkraćom dlakom, zahtevaju češljanje. Dok je kod nekih vrsta dovoljno pet minuta svakog dana kod drugih je neophodno čak i profesionalno četkanje i šišanje. Takođe psi imaju i nokte i zube o koijma treba voditi računa.

Nadam se da da je ovih 10 saveta bar malo moglo u donošenju Vaše odluke. Zato još jednom dobro razmislite o svemu pre nabavke psa, a zatim uživajte u zajedničkom životu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *