10 grešaka koje prave vlasnici pasa

Imati psa za kućnog ljubimca je zaista prelepo, ali zahteva i dosta odgovornosti i posvećenosti. Pre nego što eventualno nabavite psa, morate imati u vidu mnoge stvari, od  toga da li imate adekvatan prostor pa do žrtvovanja Vašeg slobodnog vremena.

Imati psa za kućnog ljubimca je zaista prelepo, ali zahteva i dosta odgovornosti i posvećenosti. Pre nego što eventualno nabavite psa, morate imati u vidu mnoge stvari, od  toga da li imate adekvatan prostor pa do žrtvovanja Vašeg slobodnog vremena.

Niste odabrali pravu rasu (ili niste bili spremni za psa)

Impulsivna kupovina psa se dešava vrlo često. Teško je odoleti tom kučećem pogledu, naročito onda kada je u pitanju pas kome je očajnički potreban dom. Međutim, tu je dosta praktičnih odluka koje morate doneti pre nego što odlučite da li je određena rasa psa za Vas.

Da navedemo samo neke od njih:

  • Da li možete odvojiti neophodno vreme za dresuru, treninge, povezivanje sa psom i mnoge druge aktivnosti?
  • Da li ste voljni da se nosite sa linjanjem, neredima, bolestima, problemima u ponašanju i još mnogo toga?
  • Možete li sebi priuštiti da imate psa?
  • Da li je veličina psa adekvatna Vašem životnom prostoru?
  • Da li ste uopšte spremni da budete vlasnik psa? Ili da imate još jednog (ako već imate psa)?
  • Da li će ostali ljubimci tolerisati pridošlicu?

Postavite sebi ova pitanja i još mnogo drugih pre nego što rizikujete i uzmete psa koji će biti nesrećan (ili psa zbog kog Vi nećete biti srećni).

Zapostavili ste dresuru i socijalizaciju

Svakom psu je potrebna najosnovnija dresura i socijalizacija. Nekima je za to potrebno više nego drugim psima, ali je sigurno neophodno za sve. Ukoliko se odlučite da ne dresirate svog psa, odlučili ste se da ga na neki način „oštetite“. Kako da on zna pravila? Kakvu vrstu vođstva mu namećete?

Nemojte misliti o dresuri kao o obavezi. Kada se radi sa pozitivnim stavom, dresura može biti i zabavna, a svakako će oplemeniti Vašeg psa.

Socijalizacija omogućava psu da se navikne na stvari iz okruženja, recimo na druge odrasle ljude, na decu, objekte, samu prirodu i na različite situacije.

Bez adekvatne socijalizacije, psi razvijaju strahove i fobije. Da stvari budu još gore, nedostatak socijalizacije može voditi i ka problemima u ponašanju psa. Socijalizacije nije stvar koja je bitna samo za štence. I odraslog psa isto tako možete socijalizovati!

Želite li da povedete svog psa u grad? Dobro dresiran, dobro socijalizovan pas ima veće šanse za dobrodošlicu na javnim mestima na kojima je dozvoljeno prisustvo ljubimaca, kao što su parkovi, otvorene bašte restorana pa čak i neke prodavnice. Takođe, i Vaša porodica i prijatelji će Vas mnogo češće pozivati da dođete na neko društveno okupljanje sa psom ukoliko se on lepo ponaša i lako je prilagodljiv.

Ne pružate mu dovoljno vežbanja i aktivnosti

Vežbanje je osnovna potreba svakog psa. Nedostatak ove aktivnosti vodi ka zdravstvenim problemima i problemima u ponašanju. Nekim psima je potrebno više vežbanja nego drugima, ali većini je sasvim dovoljna i obična, jednostavna šetnja.

Procenite potrebe Vašeg psa. Da li je Vaš pas neumoran i da li mu je dosadno? Da li Vam se čini da je hiperaktivan i neprekidno je uzbuđen? Da li je pas gojazan?

Sve su to znaci da Vašem psu treba mnogo više kretanja.

Psima je neophodna i mentalna stimulacija.

Probajte neke od vežbi koje uključuju igre kako bi psu pružili jednu celovitu aktivnost. Mnogi psi će imati i mnogo koristi od uključivanja u pseće sportove, a stvarno možete birati između mnogih. Fizički aktivni psi bi stvarno mogli uživati u vežbama agilnosti. Goniči i drugi znatiželjni psi koji vole da njuškaju obično vole aktivnosti koje angažuju nos poput praćenja.

pvruce

Izbegavanje veterinara

Da li ste jedan od onih vlasnika koji čeka da mu se ljubimac razboli pa da onda poseti veterinara? Pa, niste sami. Mnogo vlasnika pasa preskače ili odlaže rutinske preglede kod veterinara osim kada nešto nije u redu sa psom. Možda mislite, „moj pas je zdrav i oseća se sjajno, što bih ga izlagao stresu posete veterinaru?“ Vlasnici pasa često izbegavaju troškove i nelagodnost posete veterinaru.

Ovo nije najbolji način da se brinete o svom psu.

Veterinar je ključna karika lanca za očuvanje zdravlja Vašeg ljubimca. Većina pasa ne pokazuje znake bolesti sve dok ne bude isuviše teška da se pas nosi sa njom. Rutinski pregledi kako bi se utvrdilo stanje psa detektuju manje probleme pre nego oni postanu veći.

Ovakve posete takođe neguju i odnos Vas i Vašeg psa sa veterinarom, što olakšava dijagnostiku pa i lečenje bolesti onda kada se ona pojavi. Pored ovakvih poseta za proveru zdravstvenog stanja psa, trebalo bi da poslušate i savete veterinara poput onih koji se recimo tiču prevencije bolesti srčanih crva.

Kada Vaš pas pokaže znake da nešto nije u redu sa njime, nemojte čekati poslednji trenutak da se stvari pogoršaju.

Kontaktirajte veterinara za savet pre nego stvari postanu ozbiljnije.

Izbegavanje preventivnih metoda protiv srčanih crva

Američko društvo protiv srčanih crva, recimo, preporučuje zaštitu ljubimaca tokom cele godine od ovog parazita i to u svih 50 država. I Vaš veterinar bi trebao da Vam da sličnu preporuku i ona nije zasnovana na motivu za profitom. Radi se o ozbiljnoj bolesti koje potencijalno može biti i fatalna. Ovu infestaciju uzrokuje parazit Dirofilaria immitis, a njega prenose komarci koji su kod nas pristutni tokom dobrog dela godine – u nekim regionima u većoj meri.

Čujemo Vas kako se pitate, „ako se srčani crv ne može lečiti, što bi se onda bavili sa prevencijom?“ Ukoliko smatrate da je prevencija srčanih crva skupa, onda nikada niste morali da platite lečenje od bolesti koju uzrokuju.

U zavisnosti od stadijuma bolesti u kojem se utvrdi ova bolest i cena može varirati, a uvek postoji opasnost da pas može biti ponovo zaražen ovim parazitom. Višemesečna zaštita u zavisnosti od metode prevencije i veličine psa je daleko, daleko jeftinija. Uostalom, kao i ona protiv drugih parazita – buva i krpelja.

Osim što je lečenje od bolesti srčanog crva skupo i sam tretman je rizičan za pse, a naročito za starije ili za pse koji imaju i druge zdravstvene probleme. Sagledajte činjenice i shvatićete da je prevencija srčanih crva definitivno najbolja opcija.

Zanemarivanje zdravlja zuba

Mnogi misle da je „pseći zadah“ normalna stvar. Istina je da je halitoza znak neke vrste bolesti zuba. Možda je u pitanju nešto sasvim jednostavno poput nakupljenih naslaga na zubima. Međutim, ukoliko ne proverite o čemu se radi može se javiti neka od periodontalnih bolesti koje vode gubitku zuba i čak i sistemskim bolestima poput prestanka rada bubrega ili srčanih bolesti.

Kako ovo možete sprečiti? Ključna je kućna nega zuba ljubimca. U savršenom svetu svi bi zube svog psa prali svakog dana.

U stvarnom životu, mnogima ovo predstavlja značajan problem. Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo da ustalite neku rutinu pranja zuba. Isto tako možete se osloniti i na neki dobar proizvod za kućnu negu zdravlja zuba (pitajte veterinara za savet), ali on nikako neće biti podjednako dobar kao pranje zuba.

Kako god, unapred biste trebali planirati redovne posete veterinaru zarad čišćenja zuba psa.

Ukoliko ste odlučili da negovanje zuba ljubimca nije za Vas, trebalo bi da znate da je profesionalna pomoć veterinara u tom slučaju neizbežna. Čak i kada sami negujete zube svog ljubimca i to prilično dobro, većina pasa će ipak pokazati potrebu da veterinar obavi čišćenje zuba s vremena na vreme (na nekoliko godina, pa i manje).

Bez pranja zuba i uz neke druge metode, potreba za veterinarskim čišćenjem će možda biti i češća.

Nepravilno hranjenje

Kada se radi o ishrani Vašeg psa, znate li ono najosnovnije? Nije sva pseća hrana podjednako dobra. Pre nego što kupite hranu za pse, proverite brend – njegove recenzije, po mogućstvu samih vlasnika.  Pričajte sa veterinarom i drugim stručnjacima za životinje.

Upamtite sledeće:

Sastojci su bitni. Tokom životnog veka psa, nepravilna ishrana može biti uzrok zdravstvenih problema, uključujući  probleme sa kožom pa i neuhranjenost. Mnogi stručnjaci čak smatraju da nekvalitetna hrana može biti uzrok i zloćudnih tumora.

Ne preterujte sa hranom. Hrana nije ljubav.

Gojaznost psa je takođe u povoju i delimično je za to odgovorno prekomerno hranjenje ljubimaca. Ukoliko je pas gojazan, a Vi ga hranite po preporuci sa same ambalaže, onda biste verovatno trebali da smanjitem količinu. Pričajte sa veterinarom o najboljem planu ishrane za Vašeg psa.

Vodite računa kada su u pitanju grickalice i poslastice. Neke od grickalica za pse mogu biti i opasne, a neke od ljudskih namirnica i otrovne za pse. Birajte odgovarajuće poslastice, koje Vaš pas voli, ali ih dajte u umerenim količinama.

Poslastice ne bi trebalo da čine više od 10% dnevnog kalorijskog unosa psa.

Nedovoljan budžet za troškove držanja ljubimca

Biti vlasnik psa, zahteva i određeni novčani budžet. Ponekad je to i dosta novca. Vodite računa da je budžet dovoljan da pokrije sve rutinske troškove držanja ljubimca, poput hrane, sredstava za negu i veterinarske nege.

Nemojte zaboraviti ni na dodatne stvari, poput potreba za dresurom ili potrebe da ga date u pansion za pse kada pođete na put. Ukoliko Vam je budžet ograničen, naravno da možete pronaći načine kojima ćete uštedeti na ovim troškovima, ali će oni i dalje biti deo budžeta.

pas4

Uz to, očekujte i neočekivano

Jeste li spremni za hitne situacije ili neočekivane povrede ili bolesti ljubimca? Takve situacije i posete veterinaru Vas mogu koštati dosta više nego regularne posete, ali zato su Vam veterinari dostupni i u 3 sata ujutro.

Čak i redovne posete znaju da košta dosta, jer i vreme veterinara i njegove usluge i hitni medicinski tretmani zahtevaju dosta novca.

Stoga, bitno je imati sredstva ili neki vid plan za slučaj da Vam zatreba hitna veterinarska pomoć.

Dozvolili ste da se problemi sa ponašanjem otmu kontroli

Problemi sa ponašanjem pasa počinju kao sitnice, ali veći deo njih može postati značajniji. Ignorisanje problema će im dozvoliti da se oblikuju i razvijaju. Što je još gore, nekad nesvesno i sami podržavate loše ponašanje pasa. Davanje poslastice agresivnom psu mu govori da je njegovo ponašanje prihvaćeno kao odgovarajuće.

Strahovi i fobije su ponekad neozbiljno shvaćeni ili ih umanjujete kada ih opazite. Fobije se obično vremenom pogoršavaju i vode ka drugim problemima sa ponašanjem i zdravstvenim problemima.

Tešenje i ohrabrivanje uplašenog psa mu govori da se on ponaša adekvatno.

Nemojte dozvoliti takvim problemima da se razvijaju. Kada se problemi pojave, možete ih sa lakoćom zaustaviti. Ponekad se rešenje nalazi u knjizi ili na vebsajtu (jedino vodite računa da je u pitanju izvor kom se može verovati – pitajte veterinara i sami istražite temu).

Ukoliko problem eskalira, pronađite profesionalca koji će pomoći Vašem psu pre nego što se stvar otme kontroli.

Rizik izgubljenog psa

Da li ste preduzeli neophodne korake da zaštitite svog psa? Neke stvari su očigledne, poput držanja psa na povocu i ne ostavljanje psa bez prisustva čoveka. Takođe, ukoliko ste izgubili psa, da li znate šta da radite?

Jedna od najčešćih greški vlasnika pasa: stavljanje ogrlice psu, ali bez medaljona sa Vašim informacija. Najbolje bi bilo da pas bude obeležen ogrlicom na kojoj se nalaze podaci o Vama kao vlasniku.

Isto tako, stavljanje mikročipa pod kožu psa predstavlja jedan od dodatnih nivoa zaštite (i zakonski je obavezno). Ovo Vam može pomoći da pronađete svog psa ukoliko se on izgubi. U suprotnom, Vaš pas bi mogao postati samo još jedan više napušteni ljubimac u inače pretrpanom azilu za pse.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *