Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

10 grešaka koje prave vlasnici pasa

Ponekad vlasnici pasa nisu ni svesni grešaka koje čine prema svojim psima, i zato njihovi ljudimci često pate. Predstavljamo vam 10 najčešćih grešaka vlasnika pasa

 • Odabir pogrešne rase.
 • Nedovoljno aktivnosti. Ovo je osnovna potreba svakog psa. U suprotnom možete izazvati probleme sa zdravljem i ponašanjem. Procenite potrebe aktivnosti za vašeg psa. Da li je nemiran i da li mu je dosadno? Da li vam izgleda kao da je hiperaktivan? Da li pati od prekomerne težine? Ako su vaši odgovori na ova pitanja pozitivni to vam je jasan pokazatelj da je vašem ljubimcu potrebno još aktivnosti.
 • Nedostatak dresure i socijalizacije. Nekim rasama je potrebno vise, a nekim manje. U svakom slučaju svima je potrebna. Ako odlučite da ne želite da dresirate vašeg psa razmislite o tome da ga stavljate u nepovoljan položaj. Kako će znati pravila i ograničenja? Kakvu mu poruku šaljete? Nemojte gledati na dresuru kao vrstu posla. Kada se obavlja kako treba, dresiranje postaje zabava za psa. Socijalizacija omogućava psu da se upozna sa stvarima i ljudima iz okruženja (decu, druge ljude, životinje, okruženja), pa čak i različite situacije.
 • Ne odlazak veterinaru. Mnogo vlasnika pasa nema naviku da vodi svog ljubimca kod veterinara. Neki da bi izbegli nepotrebne troškove,a neki zato što smatraju to bespotrebnim stresom. Zapamtite samo ovo: veterinar je ključan za zdravlje vaseg psa. Kod mnogih rasa će pas ispoljiti bolest kada je već nepodnošljiva. Redovne kontrole će omogućiti veterinaru da otkrije sitne probleme sa zdravljem pre nego što se dodatno iskomplikuju.vlasnik alfa muzjak
 • Prevencija od parazita koji napada srce. Kada ovaj parazit napadne srce vaseg ljubimca to postaje ozbiljna bolest koja moze biti i fatalna. Njih prenose komarci i moze napasti bilo kog psa. Mnogi će pomisliti da pošto je izlečivo nema potrebe vršiti prevenciju i gubiti novac. Greška. Prevencija je mnogo jeftinija u odnosu na lečenje same bolesti. Takođe postoji mogućnost recidiva kada se vaš pas jednom zarazi. Osim samih troškova lečenja, ovaj parazit je posebno opasan za starije pse i one koji već imaju određene zdravstvene probleme. Sagledajte sve ove činjenice i shvatićete da je prevencija bolji izbor.
 • Zanemarivanje zdravlja zuba. Mnogi ljudi misle da je kod psa normalno da ima zadah. Istina je u stvari da je on obično posledica neke vrste zubne bolesti. Ako se ne vodi briga, to moze dovesti do gubitka zuba pa čak i do bolesti bubrega i srca. Način prevencije, koliko god zvučalo neobično, jeste da se psu
  svakodnevno trebaju prati zubi četkicom. Takođe, postoje razni preparati za kućnu upotrebu, ali koji opet ne mogu zameniti trljanje četkicom. Bilo kako bilo, u planu morate imati odlaske veterinaru radi redovnog čišćenja zuba (ako nema kućnu negu, 1-2 puta godisnje).
 • Nepravilna ishrana. Nije svaka hrana za pse ista. Pre nego sto donesete odluku koja je hrana dobra za vašeg ljubimca, pogledajte oznake i pročitajte recenziije, ili pak razgovarajte sa veterinarom ili nekim drugim ekspertom za pse. Sastav: nepravilna ishrana može dovesti do problema sa zdravljem koji uključuju probleme sa kožom, neuhranjenost, a mnogi stručnjaci smatraju da loša ishrana može dovesti i do raka. Nemojte prehranjivati vašeg psa: ako vaš pas pati od prevelike težine, a hranite ga po uputstvu sa pakovanja, najverovatnije treba da redukujete kolčinu. Konsultujte se sa veterinarom koja je najbolja dijeta za vašeg psa.Pripazite sa poslasticama: neke od njih mogu biti opasne, a neka hrana za ljude za vašeg psa moze biti toksična. Birajte poslastice koje vaš pas voli, ali budite umereni (ne smeju biti preko 10% dnevnih potreba).
 • Nespremnost na troškove. Pas zahteva određene troškove i to ponekad može biti puno. Morate biti sigurni da to možete podneti. U te troškove spadaju: hrana, pseće potrepštine, veterinar, ali i neki povremeni kao što su dresura, ili čuvanje kada vi odlazite na odmor. Troškovi se uvek mogu redukovati, ali vam je i dalje potreban određeni budžet. Morate biti spremni i na hitne slučajeve prilikom iznenadne bolesti ili povrede. Veterinar za hitne slučajeve košta mnogo više nego redovna poseta.
 • Dozvoliti da problemi sa ponašanjem izmaknu kontroli. U početku su to mali problemi, ali većina njih će se pogoršati. Ignorisanje dovodi do zapuštanja i porasta tog problema. Ono što je još gore, ponekad smo mi ti koji nesvesno pojačavamo loše ponašanje. Npr. davanje poslastice agresivnom psu, mi mu govorimo da je njegovo ponašanje pravilno. Strahovi i fobije se takođe ponekad mogu prevideti ili minimizirati. Fobije vremenom mogu biti gore i dovesti do povećanja problema, pa čak i problema sa zdravljem. Ohrabrivanje i tešenje uplašenog psa njemu govori da se prvilno ponaša. Nemojte dozvoliti da se to nastavi. Kada su u začetku, uglavnom se rešavaju brzo. Ponekad rešenje možete naći na internetu ili nekoj knjizi, ali ako problem eskalira, obratite se profesionalcu pre nego što izgubite kontrolu.
 • Rizik da izgubite psa. Za izgubljenog psa čujete svakodnevno. Neki su čak i ukradeni. Da li ste preduzeli neophodne korake kako bi zaštitili vašeg psa? Ako se vaš ljubimac izgubi da li znate šta treba da uradite? Jedna od najčešćih grešaka vlasnika je ta što psu stave oglicu sa podatcima, ali izbegavaju da mu stave ID tetovažu. Postoji i mogučnost čipovanja. Ako ne preduzmete ove korake, rizikujete da vaš ljubimac postane samo još jedan “beskućnik”.