10 grešaka koje nijedan vlasnik psa ne sme da radi

Naravno da svaki odgovoran vlasnik psa svome ljubimcu želi samo najbolje, ali uvek i svakom se može dogoditi  da u vaspitanju i brizi za psa napravi neku grešku. Kako bi se pas osećao sigurno i sretno, ovih 10 stvari nijedan vlasnik psa ne sme raditi dlakavom članu svoje porodice

Staviti psa da živi napolju bilo na lancu i u boksu
Pas ne bi smeo da živi u dvorištu bez pristupa u kuću. Psi su društvena bića i potrebna im je blizina čoveka i porodice, te im je potrebno omogućiti boravak unutra ili napolju prema njihovim potrebama i željama.

Rundave i dlakave rase, zimi će više preferirati boravak u dvorištu, ali to ne bi trebalo da bude nešto što je isključivo. Vezivanje lancem je nešto što uopšte ne treba praktikovati. Ukoliko nemate ograđeno dvorište, a ne želite da pas boravi u kući – nemojte psa nabavljati.

Udariti psa
Apsolutno nikakvi udarci, pa čak ni “lagano novinama” nisu potrebni u vaspitanju ili učenju psa. Takođe na psa ne bi trebalo ni da vičete i da koristite bilo kakav oblika zastrašivanja jer je sve to kontraproduktivno i narušava odnos s vlasnikom. Podsticanjem željenih ponašanja (radnji), te preusmeravanjem neželjenih možete dobiti puno pouzdanije rezultate bez kažnjavanja. Psi su životinje i ne znaju šta je ispravno, a šta nije i nije potrebno da ih kažnjavate ako “pogreše” kad oni zapravo ne znaju da su pogrešili.

Pretpostaviti da vaš pas nema osećanja
Psi osećaju – oni imaju osećaje i razumeju osećanja. Psi su sposobni da vole, osećaju da budu depresivni, uzbuđeni …

Young girl walking her dog (Great dane 4 years)

Psi su majstori čitanja govora tela jer na taj način uglavnom komuniciraju pa znaju da prepoznaju i najsuptilnije pokrete i znakove poput širenja zenica, kontrakcije ili opuštanja mišića kojih mi nismo ni svesni. Takođe mogu da namirišu hemijske promene u našem telu pa odatle proizlazi i tvrdnja da psi znaju šta mislimo ili osećamo.

Preskakati odlaske veterinaru
Neki ljudi veruju da mogu sami dijagnostikovati zdravstvene probleme svoga psa, bez pomoći veterinara. Postoji vreme i mesto za istraživanje putem interneta i traženje dodatnih medicinskih saveta za vašeg voljenog ljubimca, ali ako se pas ponaša neuobičajeno ili pokazuje simptome pogoršanog zdravlja, odlazak kod veterinara je od najveće važnosti.

Voziti psa u automobilu sa širom otvorenim prozorom
Nešto može u određenom trenutku psu privući pažnju, pas može da iskoči i nastrada. Osim toga, zbog vetra i prašine pas može dobiti upalu očiju.

Puštati psa da šeta sam bez nadzora
Biti pod nadzorom znači imati psa pored sebe (i obrnuto) dok šetamo. Pas koji šeta sam potencijalno je opasan pas bez obzira na veličinu, koliko god to neverovatno zvučalo. Zašto? Osim što može završiti na putu i ​​nastradati, može ugroziti i učesnike u saobraćaju. Neko će možda naglo zakočiti želeći da izbegne psa i može se desiti nesreća u kojoj neko može ozbiljno nastradati. Pas se može nečega uplašiti, reagovati, pa čak u samoodbrani i ujesti.

Puštati psa bez povoca na mestima gde to nije prikladno ili dozvoljeno
U šetnjama na ulici, gde ima prolaznika, dece i saobraćaja pas bez izuzetka mora biti na povocu bez obzira na to koliko je poslušan i prijateljski nastrojen prema ljudima ili drugim psima.

Vaš pas može biti vrlo poslušan, ali može se desiti da se iznenada nečega uplaši, uspaniči se i završi pod točkovima automobila. Psu takođe može nešto odjednom odvući pažnju, na primer ptica, mačka, veverica, drugi pas. Psi koji nikada ne ganjaju mačke ili ptice odjednom mogu osetiti potrebu da to učine. Osim što pas može stradati, može prouzrokovati saobraćajnu nesreću u kojoj mogu stradati drugi ljudi.

Sa zakonske strane, vozač može biti kažnjen ako se dokaže da je prešao dozvoljenu brzinu na deonici na kojoj je udario psa. Ali vi ćete svejedno odgovarati ako pas nije bio na povocu i ako je nastala šteta na automobilu.

Prilaženje drugim psima bez pitanja

Puštati svog psa da prilazi drugom psu bez da ste prethodno pitali
Poštujte lični prostor ostalih pasa. Uvek pitajte smete li prići drugom psu ako ne poznajete psa. Možda osoba koja vodi drugog psa nekuda žuri, nema vremena za druženje ili se iz bilo kog razloga ne želi zaustavljati – to je njihovo pravo.

Takođe, ne puštajte svog psa da hoda na Fleksi povocu daleko od vas ako se krećete na mestima gde ima ostalih prolaznika i pasa. Nije pristojno da se vaš zaleće prema drugima ili, na primer, prilazi i njuška druge pse koji na raskrsnici čekaju na semaforu dok vi držite drugi kraj Fleki-povodnika, 5, 10 metara dalje.

Ako koristite Fleksi povoda, na mestima gde ima drugih prolaznika (sa ili bez pasa) treba ga skratiti. Isto tako, ako je pas od vas udaljen 5, 10 metara, nemate nad njim dovoljno kontrole ako se uplaši, skoči na put, uđe u sukob sa drugim psom ili se prema njemu zatrči neko dete.

Puštati malu decu da šetaju pse bez obzira na njihovu veličinu
Vrlo često u šetnjama se mogu videti deca koja šetaju svoje pse bez nadzora odrasle osobe. To može biti opasno i za psa i za dete jer nikada ne možete znati u kakvoj će se situaciji naći prilikom šetnje. Osim toga, dete ne može fizički kontrolisati psa u većini situacija, pogotovo ako je pas većeg rasta.

Ostaviti psa samog u automobilu
Ovo upozorenje svako leto se ističe, ali i dalje vidimo pse koje su vlasnici ostavili u užarenim automobilima. Dakle, pas se leti, ali ni zimi nikada ne ostavlja sam u automobilu. Po letnjim temperaturama unutrašnjost vozila se vrlo brzo užari što može završiti kobno za psa. I kada nije vruće ni toplo, psa nemojte ostavljati u autu osim ako je nužno.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *