Znate li koja je rasa psa najbliža vuku?

Svih 400 i više savremenih rasa pasa su zapravo usko povezane sa njihovim divljim precima vukovima. Pseći DNK se ralikuje za svega 0,2 odsto od sivog vuka (Canis Lupus). Naučna istraživanja su ipak pokazala da su neke od rasa još u tesnijoj vezi sa vukovima od ostalih. Evo o kojim pasminama je reč.

Prema DNK studiji Istraživačkog centra Fred Hutčinson (Fred Hutchinson Cancer Research Center) koja je obuhvatila 85 domaćih rasa pasa, Šiba Inu i Čau čau su dve rase najbliže vukovima. Druge rase bliske vuku su Akita, Aljaski malamut, Basenji, kineski Šar pej i Sibirski haski. Celokupnu analizu potvrdili su svetski priznati naučnici, a objavljena je od strane časopisa Nacionalna geografija. Iako ove rase dele gotovo isti DNK sivog vuka, imajte na umu da su naši četvoronožni saputnici odvojeni od svojih divljih rođaka pre oko 15. ooo godina i više, kada su prvi put pripitomljeni od strane ljudi.

Image: 0118608287, License: Rights managed, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia.com, ImageSource RM

Sorte pasa najbliže vukovima su prvobitno razvijene u Aziji, Africi, Bliskom istoku i Arktiku, ali po telesnoj građi ne liče baš sve rase na vukove. Nemački ovčar više deli izgled, a manje DNK sa svojim dalekim precima, za razliku od npr.  Ši-cu-a koji izgledom ni ne podseća na vuka, a ima sličniju DNK. Iako su neke rase bliže povezane sa vukovima, to ne znači da su zadržale i njihovo ponašanje. Istraživanje je pokazalo da se štenci pasa mnogo brže vezuju za ljude nego mladunci vukova. Oni što ih danas vezuje jeste život u čoporu, bilo sa ljudima bilo sa ostalim psima.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *