Zašto psi obožavaju mačju hranu?

Psi imaju svoju hranu, ali nije redak slučaj da vode da se počaste ljudskom,  pa čak i mačijom.

Kao što većina vlasnika pasa i veterinara zna, rentgen psećeg trbuha često pokaže iznenađujuća otkrića. Dok će neki psi pokušati da pojedu sve, jedna stvar koja snažno privlači većinu pasa je mačja hrana.

Vizuelno, pseća i mačja hrana izgledaju slično, ali postoje neke važne razlike. Mačke su primarno mesojedi, što znači da moraju da jedu meso kao glavni deo ishrane, a psi su svaštojedi i potrebna im je ishrana sa više vlakana nego što isključivo mesna ishrana može osigurati.

Veterinari pretpostavljaju da tajna ljubavi prema mačjoj hrani leži u tome što je ona bogatija proteinima i zbog toga ima bolji ukus. Doktorka Šeron Krovel-Dejvis, profesorka na Veterinarskom
fakultetu Univerziteta Džordžija kaže kako ona koristi mačje poslastice kao nagradu prilikom treninga pasa sa poremećajima u ponašanju. Mačje poslastice su ukusne, psi ih dobro podnose, a sjajna su motivacija za učenje novog obrasca ponašanja. Ali samo zato što nešto ima dobar ukus, ne znači da ga treba jesti stalno.

Dr Krovel-Dejvis kaže kako mačja hrana za pse predstavlja isto što i torta za ljude. Nije najbolja za ishranu čoveka i ako samo jedete tortu, verovatno će vam biti loše nakon nekog vremena.

Ali ako se povremeno sa njom počastite, u tome nema nikakve štete.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *