Zašto je socijalizacija bitna za zdravlje vašeg psa?

Šta  sve treba da uradite da bi vaš pas bio zdrav? Većina vlasnika bi rekla da su bitni faktori ishrana, čišćenje od parazita, redovno vakcinisanje i veterinarske preglede. Međutim, malo ko bi se setio socijalizacije. A socijalizacija je ključni faktor sveopšte dobrobiti i zdravlja pasa.

Strah i lučenje štetnih hormona

Psi koji nisu socijalizovani plaše se neobičnih ili novih okolnosti. Strah kod psa uzrokuje aktiviranje neuroloških signala koji podstiču razne žlezde na lučenje hormona. Adrenalin i kortikosteroidni hormoni izazivaju ubrzane otkucaje srca i ubrzano disanje, kao i povećanje krvnog pritiska. U iščekivanju potencijalnog napada i borbe pas je pažljiviji, njegova percepcija i refleksi su pojačani. Ali kortikosteroidi takođe izazivaju dotok krvi u bubrege i creva, povećavaju cepanje mišića i suzbijaju imunitet.

Nedovoljno socijalizovani psi koji su često izloženi ovakvim situacijama pod velikim su stresom. Izloženost deci, selidbe i putovanja, česte izložbe i šišanje mogu negativno uticati na zdravlje vašeg psa.

pas

Komplikovani veterinarski pregledi

Nedovoljno socijalizovani psi, koji na strah reaguju agresijom, čine kompletan sistemataski pregled ili lečenje nemogućim. Zbog pomeranja ili otimanja životinje vrlo je teško proceniti zdravlje srca i pluća, opipati zglobove, mišiće i abdominalne organe, a stavljanjem brnjice onemogućava se zubarski pregled. Infuzija ili stavljanje katetera u takvim slučajevima misaona su imenica. Stručnjaci takođe navode da sedacija ili anestezija, u kombinaciji sa srčanim aritmijama koje nastaju usled straha, mogu prouzrokovati fatalni ishod.

Nedovoljno vežbanja

Vlasnici nedovoljno socijalizovanim psima često uskraćuju vežbanje. Tome su naročitio skloni vlasnici velikih pasa, koji se u bilo kom trenutku mogu otrgnuti i napasti drugog psa. Rezultat takvih ispada ponekad mogu biti ogromni računi veterinarskih pregleda i lečenja pasa “žrtava”. Takođe, uskraćivanjem šetnje, trčanja, hvatanja i donošenja objekata i drugih vrsti vežbi, povećavaju se šanse da će pas biti gojazan.

Neadekvatna nega

Mnogim psima potrebna je česta i temeljna nega kako bi se očuvalo zdravlje njihovog krzna i kože. To znači da pas mora duže vreme da bude miran kako bi frizer mogao da ga ošiša. Kod nedovoljno socijalizovanih pasa ova procedura je nemoguća. Ili je potrebno vezati ga, što može prouzrokovati nastajanje povreda, ili se može desiti da ga frizer povredi makazama. Upotreba sedativa u takvim slučajevima se ne preporučuje jer može doći do suprotnog efekta – pas može postati još agresivniji i opasniji.

Zaključak se nameće sam – za dobro zdravlje psa ključna je rana socijalizacija. Najbolje je sprovesti je između treće i dvanaeste nedelje. Potrebno je da štenci ostvare kontakt sa ljudima i drugim psima, naviknu se na saobraćajnu gužvu i buku, kao i na različite društvene situacije. Preporuka je da se uvodi sedam novih situacija svake nedelje, sve dok štene ne napuni šesnaest meseci. Sa dresurom (poslušnost) treba odmah početi.

Predlozi veterinara da sa socijalizacijom treba početi nakon primanja svih vakcina u potpunosti su zastareli. Štene ne može da primi sve vakcine pre šesnaeste nedelje, a tada je već kasno za počinjanje sa socijalizacijom. Studije su pokazale da štenci, kod kojih je sproveden samo prvi deo vakcinacije, nisu pod većim rizikom za dobijanje parvovirusa od štenaca kod kojih je program vakcinacije kompletno sproveden.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *