Zašto i najpitomiji psi ponekad grizu

Psi su skoro pa uvek iskreni i verni, a najčešće komuniciraju na jedini način na koji znaju – govorom tela. Zato je važno da vlasnici nauče prepoznavati što njihovi ljubimci „govore“.

Čak i najbolji pas može da ujede ako ne razumete šta mu se događa u glavi i ne prepoznajete znakove da se situacija kreće u nepoželjnom smeru.

Uzbuđeni psi imaju manjak kontrole

Kad pas postane izuzetno uzbuđen zbog nečega što ga raduje, moguće je da izgubi kontrolu nad sobom i slučajno ugrize najbližu osobu ili životinju. Psi neposredno pre ili tokom omiljene aktivnosti znaju pokazivati tu zaigranu agresiju, pa je važno da njihovi vlasnici to znaju da prepoznaju i spreče.

Najbolje je psa skloniti iz okruženja koje stimuliše agresiju i pričekati da se malo smiri, te mu tek onda dozvoliti da nastavi.

Preusmeravanje agresije

Ponekad se čak i psi uzrujaju, ali ako ne mogu prići izvoru tih negativnih osećanja, sledeća osoba koja naiđe može postati slučajna žrtva nakupljene agresije. Na primer, ako pas nešto posmatra kroz prozor, vlasnik koji mu priđe mogao bi dobiti ujed samo zato što mu se našao dovoljno blizu.

Vlasnici moraju da nauče da prepoznaju šta to kod njihovog psa uzrokuje želju za agresijom te sprečiti izlaganje takvim stvarima. Psi u dvorištu znaju da trče uz ogradu, da reže i laju na prolaznike, pa kad vlasnici pokušaju da ih smire ili uhvate za ovratnik, može se dogoditi ujed.

Takvo ponašanje zahteva nagrađivanje smirenog ponašanja i dolaska na poziv kad ne postoje izvori stresa na istom mestu na kojem ljubimac suprotnom gubi kontrolu nad sobom. Nakon nekog vremena, pas bi trebao da nauči da dođe po poslasticu bez obzira na to prolazi li neko pored ograde ili ne.

Naravno, valja imati na umu da ova vežba psa trenira samo da se odazove vlasniku i priđe mu na normalan način (bez slučajnog ugriza). Pas će i dalje lajati i trčati uz ogradu kad god se s druge strane nađe prolaznik.

pseće svađe

Kad se vlasnik nađe između svog ljubimca i drugog psa koji su već započeli tuču, šansa za ujedanje puno je veća nego inače. Za razdvajanje pasa trebalo bi koristiti glasni zvuk, sprej, vodu ili bacanje nekog predmeta poput ranca ili komada odeće između njih.

Jednom kad ste uspeli prekinuti tuču, pozovite psa da vam priđe i zatim ga, ako je dovoljno miran, stavite na povodac.

razmaženost

U retkim slučajevima neke aktivnosti poput sečenja noktiju ili kupanja, kod pasa mogu izazvati negativne emocije koje zatim dovode do ujeda. Zato je važno od prvog dana kod pasa stvarati pozitivan odnos prema svim takvim uobičajenim aktivnostima.

Poslastice bi uvek trebalo da vam budu biti pri ruci kad želite da ljubimac nešto prihvati kao dobru stvar – bilo da se radi o odlasku kod veterinara ili nekoj drugoj delimično neprijatnoj aktivnosti.

U slučaju da pas već ima negativno iskustvo sa nečim, a morate mu, na primer, staviti kapi u oko ili raspetljati dlaku, pokušajte ga prevariti poslasticama na licu mesta i budite strpljivi.

kod veterinara

Odlasci kod veterinara znaju biti veoma stresni. Nikad nemojte svog psa pokušavati fizički obuzdati, već uvek pokušajte smireni pristup uz nagrađivanje.

Vlasnikov odnos sa psom trebao bi uvek biti nešto što ljubimca raduje jer je važno da se životinja može osloniti na svog čoveka u svim nesigurnim situacijama. To će sprečiti nepoželjne događaje i ponašanje.

Ukratko, svakom psu se pod određenim okolnostima može dogoditi da izgubi kontrolu nad sobom. Na vlasniku je da izgradi dobar odnos pun poverenja sa svojim ljubimcem i prepozna problem pre nego se išta zapravo dogodi.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *