Šta vam je potrebno za odlazak na put sa psom

Vreme je da krenete na odmor ili poslovni put, nemate kome ili ne želite da ostavite svog ljubimca na čuvanju, tako da je jedino rešenje da na put krenete zajedno.

Prtljag je spreman, šta je još potrebno od papirologije?

– Za putovanje u zemlje u okruženju koje nisu u Evropskoj Uniji neophodno je da su pas ili mačka vakcinisani najmanje 15 dana pre puta vakcinom protiv besnila i vakcinom protiv zaraznih bolesti.

Ukoliko jedinka nije bila obeležena na neki od propisanih načina ( mikročip, tetovir broj ), pri vakcinaciji protiv besnila ćete i to obaviti.

– 48 sati pre puta neophodno je da kod svog veterinara obavite klinički pregled svog ljubimca i dobijete „Potvrdu o zdravstvenom stanju“ – kojom ovlašćeni – licencirani veterinar, garantuje da Vaš ljubimac ne pokazuje vidne znake bilo kog kliničkog oboljenja.

raspitajte se

– Sa pasošem u kom se nalazi evidencija o izvršenim vakcinacijama i potvrdom o zdravstvenom stanju, odlazite u Republičku Veterinarsku Inspekciju, rapitajte se gde se nalazi u vašem mestu, gde ćete dobiti „Uverenje za izlazak iz zemlje„. Za uverenje plaćate republičku taksu u određenom iznosu.

Znači da rezimiramo, za put u zemlje VAN EVROPSKE UNIJE je potrebno:

Ukoliko pak planirate da putujete u zemlje Evropske Unije, cela priprema mora da krene nešto ranije. Za ulazak u zemlje Evropske Unije pored gore navedene papirologije neophodno je da Vaš ljubimac (pas, mačka, životinja iz familije kuna) ima urađen pregled seruma krvi na visinu titra specifičnih neutralizirajućih antitela protiv virusa besnila i to sa graničnim titrom od najmanje 0.5 I.U./ml.

Šta ovo zapravo znači?

esec dana nakon vakcinacije protiv besnila, neophodno je da se Vašem ljubimcu izvadi krv. Taj uzorak se nakon obrade šalje u, od strane Evropske Unije, ovlašćenu laboratoriju ( Pasterov Zavod – Hajduk Veljkova 1, gde dobijate sertifikat o visini titra antitela. Ako je rezultat zadovoljavajući ( titar veći od 0.5 I.U./ml ), po isteku TRI meseca od datuma dobijanja rezultata , vlasnik može da izvadi neophodni sertifikat za izlazak iz zemlje kako je to već predhodno navedeno. Kada se jednom dobije rezultat o visini titra, taj dokument važi doživotno, ako se jedinka redovno vakciniše svake godine.

put

Da rezimiramo, za odlazak U ZEMLJE EVROPSKE UNIJE potrebno je:

Potvrda o visini titra specifičnih antitela protiv virusa besnila FVN testom, koju je izdalalaboratorija ovlašćena od strane Evropske Unije

Napomena: Postoje izvesna odstupanja od predhodnih pravila kada su u pitanju Velika Britanija, Irska i Švedska. Nacionalni propisi ovih zemalja zahtevaju isključivo obeležavanje životinja mikročipom i obavezan boravak ljubimaca u karantinu kada dolaze sa teritorija zemalja izvan EU.

Savet je, da se obavezno informišete o pravilnicima koji su na snazi u zemlji u koju putujete, tako što ćete kontaktirati njihove ambasade ili se obratite nama, a mi ćemo Vam rado pružiti neophodne informacije.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *