Šta sve može da prouzrokuje nedostatak vitamina u ishrani

Dlaka kao proizvod odredjenih živih ćelija kože ima svoj vek.Izumrla opada i zamenjuje se novom pa se tako krzno obnavlja.Ovaj fizioloski proces traje celog života.Kod psa,on se pojačava pred svaki početak i na kraju zime – kada se organizam priprema za drugačije vremenske prilike.Ali,opadanje dlake sa većih ili manjih površina tela do te mere da koža potpuno ogoli nije normalno.

Ta pojava može da bude izazvana ektoparazitima – šugarcima i gljivicama.

Tada se na koži ispoljavaju i druge promene. Međutim,potpuni gubitak dlake bez ikakvih vidljivih promena na ogoleloj koži često ukazuje na poremećaj u radu nekih unutrašnjih organa,naročito žlezda.Nije reč samo o oboljenju tih žlezda.Dovoljan je nedostatak jednog od opštih činilaca metabolizma koji je inače neophodan za njihov pravilan rad.

Još 1912.godine poljski naučnik Kazmir Funk, otkrio je da u svežoj hrani postoje neke materije s takvim delovanjem.On ih je nazvao vitaminima.

Organizmu su potrebne u miligramskim količinama,a ipak ta sićušna vrednost ima neslućenu moć.Oni stvaraju red u organizmu,i bez njih ni najbolja hrana ne znači gotovo ništa.Svojim prisustvom sprečavaju razne poremećaje i bolesti.Ako nedostaju,u organizmu nastaju različita stanja poznata kao avitaminoze,koje ne može da otkloni nijedan lek samo onaj vitamin koji nedostaje.

Avitaminoze nemaju uvek tipičnu kliničku sliku.Često su neprepoznatljive.Ipak,iskustvo je pokazalo da do takve pojave nenormalnog opadanja dlake kod psa često dolazi usled nedostatka vitamina E

.Taj vitamin nazivaju i antisterilitenim vitaminom,jer je,pored ostalog,veoma značajan i za pravilnu funkciju polnih žlezda čiji hormoni imaju znatan uticaj na kvalitet dlake.Iz ovog razloga vam preporučujemo da psu,osim vitamina A i C,dajete i ovaj vitamin i to u vremenu od deset do četrnaest dana.On se u prometu nalazi pod nazivom Tokoferol.

Raspon terapijske doze veoma je širok:od 30 do 200mg dnevno,pa će pravu dozu odrediti vaš veterinar prema velicini psa.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *