Šta nam govore pseće oči?

Naučnici su dokazali da naši mudri ljubimci tačno znaju kada treba da upotrebe takozvani „pseći pogled“ kojim razoružavaju i najtvrđa srca.

Oni su otkrili da psi izvode više pokreta lica kada im čovek posvećuje pažnju. Uostalom, verovatno ste i sami primetili da vaš pas diže obrve, šire otvara oči ili naginje glavu kada ga pogledate.

Pas može reagovati različitom mimikom i na ljude i na pse.

Naučnici Univerziteta Portsmut, koji istražuju odnos između ljudi i pasa, sugerišu da psi mogu razlikovati reči i ton ljudskog govora.

Istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports obuhvatilo je snimanje pokreta lica kod 24 pasa u raznim situacijama. Snimci su obrađeni posebnim metodama kako bi se odredile sve promene koje se dešavaju na njihovim licima.

Rezultati otkrivaju da su psi imali izražajniju mimiku kada je čovek bio okrenut njima, nego kada je bio okrenut na drugu stranu.

Kada im je bila ponuđena hrana, imali su manje ekspresija nego u direktnom kontaktu s čovekom. Zaključak istraživanja je da psi menjaju izraze lice i time nam izražavaju svoja osećanja i želju da komuniciraju s nama.

Sledeći put kad se obratite svom ljubimcu, pokušajte da odgonetnete šta vam njegov izraz lica govori.

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *