Šta kada pas laje stalno i bez razloga?

Sigurno ste se zapitali zašto vaš pas laje non stop, pa čak i kada leži i drema. Naime, naši slatki lajavci, laju iz različitih razloga: kada žele da upozore drugu životinju ili nas na opasnost, kada su uzbuđeni ili žele da se igraju, a ponekad nemaju konkretan razlog za to.

Međutim, ako pas laje bez nekog konkretnog razloga, to može predstavljati problem, pogotovu ako živite u zgradi.

Lajanje ne treba sprečavati u svakom slučaju, jer može da nas upozori na opasnost ili provalnika, već treba naučiti psa da prestane da laje kada mu vi kažete. Postoji nekoliko pristupa rešavanju ovog problema.

Jedan od načina jeste da psu zatvorite njušku kada laje. To lakše možete učiniti uz pomoć korpe (ili najlon trake za njušku), kako biste psa lakše uveli u prihvatljivo okruženje. Naučite psa da korpu prihvati bez negodovanja. Kada počne da laje stavite mu korpu, to će biti zank da to ne treba da radi.

Drugi način jeste da naučite psa da laje kada mu vi kažete, a zatim ga naučite i komandi kada da bude tih. Kada ga učite ovim komandama, nagrađujte ga poslasticama nekoliko sekundi nakon što je prestao da laje, kako ne bi pogrešno shvatio zašto dobija poslasticu. Kada zvono na vratima zazvoni, prihvatljivo je da se pas oglasi. Zatim, dajte mu jasnu komandu da bude tih i sedne pored vrata dok gosti uđu.

Kada vaš pas laje u stanu bez nekog konkretnog razloga, probajte da mu odvratite pažnju. Na primer, dok pas laje, lupite vratima malo jače i nastavite da se ponašate normalno. Ali, pazite da taj zvuk ne bude previše jak jer ne želite da se vaš pas uplaši, već samo da mu skrenete pažnju.

Takođe, ignorisanje je još jedan, manje poželjan način da sprečite psa da ne laje previše. Ukoliko ne obraćate pažnju na lajanje bez razloga, vremenom će prestati.

Ali, zapamtite, psi često imaju dobar razlog zašto laju. Posvetite dovoljno pažnje svom ljubimcu, a pokušajte da sprečite samo nepotrebno lajanje…

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *