Pročitajte kako dresirati labradora, a kako nemačkog ovčara…

Pomenuli smo da rasa psa može bitno da utiče na pristup samom odgoju i treningu. U nastavku predstavljamo karakteristike nekoliko najpopularnijih rasa pasa, odnosno kratke savete vezane za njihovu dresuru.

Dresura nemačkog ovčara – Nemački ovčar je temperamentan, stabilan i inteligentan pas koji zahteva dosta strogu dresuru, budući da je dominantnog i zaštitničkog karaktera i nije pogodan za neiskusne vlasnike, posebno osobe koje uopšte nisu imale dodira sa psom kao ljubimcem. Nemački ovčar je godinama unazad jedna od najtraženijih rasa za dresuru na širokom polju profesionalnih potreba.

Dresura labradora – Labrador retriver je odana, poslušna i nežna pasmina, koja se dobro slaže i sa drugim ljubimcima i psima; aktivan je i voli da se igra, tako da zahteva puno pažnje i zabave. Labradori obožavaju razne igračke, poput loptica, frizbija i slično. Labrador je inteligentan pas, koji voli da uči i neije zahtevan za dresuru. Pogodan je za decu i porodice sa decom, kao i domaćinstva koja imaju i druge ljubimce.

Dreura zlatnog retrivera – Zlatni retriver je druželjubiva i pouzdana pasmina; spada u inteligentne pse, poslušan je i ima prirodno urođenu naviku za rad. Veoma pozitivno reaguje na dresuru i brzo uči osnovne komande. Blag je i nežan i dobar je sa decom, ali nije pouzdan kao čuvar.

Dresura cane corso – Ova popularna rasa je zahtevna i iziskuje veliku odgovornost; to je miran, stabilan i dominantni pas. To je takođe svestrana radna pasmina, koja u dobrim rukama može da postane vaš najbolji prijatelj; on je veoma zaštitnički nastrojen, snažne volje i vezan za vlasnika i zahteva puno aktivnosti, nužnih da zadovolje njegove potrebe. Cane corso može da se dresira i za potrebe vojske i policije, ali isto tako i kao sasvim ‘običan’ kučni ljubimac koji se lepo slaže i sa decom, sa drugim psima i životinjama.

Author: Ljiljana Milovanović

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On
468 ad

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *